• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez ustavnih promjena nema bezviznog režima?

U slučaju izostajanja dogovora oko Ustava građani BiH mnogo će patiti, a jedna od takvih stvari može biti i vizni režim, izjavio Karl Bilt.

 Bez ustavnih promjena nema bezviznog režima? Izvor: MONDO

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt izjavio je u Briselu da vrata za BiH neće biti zatvorena ako se razgovori o reformama s ciljem ukidanja OHR-a i dobijanja kandidature za ulazak u EU ipak izjalove.

"Tačno je da će ovaj tempo i ovi napori trajati do trenutka kada je moguće unijeti promjene u Ustav, a to je pet mjeseci prije oktobarskih izbora. Ali, ako se to izjalovi, vrata EU za BiH neće se zatvoriti. Ako lideri neće, onda neće. Niko im neće zavrtati ruku iza leđa", rekao je Karl Bilt, koji je ujedno i predsjedavajući Savjeta EU za spoljne poslove.

Prema njegovim riječima, nema sumnje da će se taj proces veoma usporiti, a zaostajanje za drugima u regionu biće mnogo uočljivije.

"Možda lidere koji govore `ne`, neće biti briga za to, ali narod hoće. Građani će mnogo patiti od tog zaostajanja. To će se vidjeti u mnogo većih ili manjih stvari. Konkretno, jedna od takvih stvari može biti i vizni režim", upozorio je Bilt.

Odgovarajući na pitanje kako napredovanje Srbije i njeno skoro podnošenje zahtjeva za kandidaturu utiče na Republiku Srpsku (RS) i može li se RS "nasloniti" u proevropskim reformama na Srbiju, Bilt je rekao da ne vidi takvu mogućnost.

"Baš suprotno, svi će u BiH zaostati. Ide dalje samo Srbija", rekao je Bilt, koji je u Briselu, u ime švedskog predsjedništva EU i uz učešće Evropske komisije, organizovao veliku konferenciju o međuregionalnoj saradnji na Balkanu i prevladavanju finansijske krize u regionu.

Predsjedavajući Savjeta EU za spoljne poslove izjavio je da BiH iz faze polufunkcionalnog poluprotektorata treba sama preći u suverenu demokratiju i učiniti korake ka EU.

Bilt je naglasio da je na političarima u BiH glavna odgovornost za dogovor o ustavnim promjenama, ali i za liberalizaciju viznog režima i put ka evroatlantskim integracijama.

"Nadam se da oni razumiju poruku iz Brisela, a to je da ostatak regiona ide naprijed", rekao je Bilt za sarajevski "Dnevni avaz", ističući da međunarodna zajednica ne može to uraditi umjesto BiH.

Prema njegovim riječima, političari moraju u prvom redu postići dogovor o uslovima za ukidanje OHR-a i ograničenim ustavnim reformama u skladu sa zahtjevima Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Ako to ne urade, biće ugrožen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i postoji rizik da se ide unazad", upozorio je Bilt, dodavši da je potrebno napraviti i ustavne promjene kako bi se učinila mogućom implementacija evropskih zakona.

Bilt, koji je i ministar inostranih poslova Švedske, istakao je da je BiH imala vremena da ispuni potrebne uslove i pridruži se ostalim zemljama regiona u liberalizaciji viznog režima, ali da domaći političari nisu uradili ništa od potrebnog.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE