• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strane sudije i tužioci ostaju kao savjetnici?

Predstavnici međunarodne zajednice razmatraju opciju prema kojoj bi strane sudije i tužioci mogli da ostanu kao savjetnici u Sudu i Tužilaštvu BiH

 Strane sudije i tužioci ostaju kao savjetnici? Izvor: MONDO

Strane sudije i tužioci mogli bi da ostanu kao savjetnici u Sudu i Tužilaštvu BiH što ne bi zahtijevalo da visoki predstavnik nametne odluku o produženju njihovog mandata nakon 31. decembra.

"U toku su konsultacije čiji je cilj pronalaženje najboljeg načina koji će obezbijediti njihov ostanak, ali i izazvati najmanje moguće tenzije u BiH s obzirom na to da predstavnici Republike Srpske insistiraju na njihovom odlasku", potvrdio je "Nezavisnim novinama" sagovornik iz međunarodne zajednice u BiH.

Prema njegovim riječima, postoji više opcija, od one da visoki predstavnik nametne zakon o produžetku mandata sudija i tužilaca, do mogućnosti da oni ostanu kao savjetnici.

On je dodao da za angažman stranih eksperata kao savjetnika pri Sudu i Tužilaštvu BiH ne treba nikakva odluka, te da zemlje koje ih plaćaju mogu jednostavno nastaviti to da rade.

"Oni bi mogli učestvovati u istragama i procesima, ali ne bi mogli potpisivati optužnice, što i nije cilj. Cilj je da BiH bude pomognuto da uspostavi efikasan sistem pravosuđa", kaže sagovornik lista.

Isti izvor navodi da je Rusija protiv ostanka stranih sudija i tužilaca, dok su ostale zemlje članice Savjeta za provođenja mira u BiH za njihov dalji angažman, ali postoje različite ideje o njihovom daljem statusu.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da će Srpska organizovati referendum ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko produži mandat stranim sudijama i tužiocima u BiH koji im ističe 31. decembra.

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović izjavio je sinoć da će u Srpskoj u narednom periodu, najvjerovatnije, biti održana dva referenduma, a jedan od njih može se očekivati ako visoki predstavnik u narednih desetak dana nametne odluku o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE