• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajni sastanak o BiH u Briselu

Visoki zvaničnici SAD i EU u Briselu su, bez prisustva javnosti, razgovarali o narednim koracima u pregovorima u okviru butmirskog procesa.

 Tajni sastanak o BiH u Briselu Izvor: MONDO

Jedan od zaključaka sastanka je da više neće biti posjeta zvaničnika visokog nivoa BiH "ako ne bude nekog značajnijeg pomaka ka dogovoru".

Sarajevski "Dnevni avaz", pozivajući se na izvore iz Savjeta EU, navodi da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuart Džons rekao da SAD i EU za sada nemaju isplanirane dalje korake, već da očekuju da lideri u BiH preuzmu odgovornost u svoje ruke.

"Sada su na potezu političke stranke. Očekujemo da rade na prevazilaženju razlika u vezi sa paketom reformi", istakao je Džons, dodavši da nije riječ o "savršenom paketu reformi", niti o ponudi "Uzmi ili ostavi".

On je zvaničnicima u BiH poručio da se usaglase u onome što mogu, da izmijene ono što smatraju da treba i da nađu put naprijed, a da će zvaničnici EU i SAD biti uz njih u svakoj fazi tog puta.

"Stranke se moraju dogovoriti, znate šta je potrebno da bi to prošlo u Parlamentarnoj skupštini BiH, dvije trećine za ustavne amandmane i natpolovična većina za dijelove paketa dio izmjena Ustava. Matematički možete sami izračunati šta je potrebno, a lideri sada trebaju donijeti odluke. Mislim da se sada došlo do veoma teških političkih kalkulacija i procjena koje lideri moraju da urade", naglasio je Džons.

On je ponovio da je međunarodna zajednica otvorila za BiH šansu koju ona i njeni lideri trebaju da iskoriste, poručivši da je otvoren za sve mogućnosti.

"Ako oni žele da dođem na razgovore ponovo, doći ću. Ako oni hoće sami da razgovaraju, i to prihvatam. Ako hoće da to bude u manjim grupama, neka bude. Svi ti lideri rekli su mi da žele BiH vidjeti u MAP-u i EU. Oni shvataju da je to budućnost BiH. Sve zemlje u regionu idu tim putem i sada je na BiH da odluči gdje će", poručio je Džons.

Sastanak u Briselu održan je na marginama konferencije o ekonomskoj krizi na Zapadnom Balkanu, a osim Džonsa prisustvovali su mu i svi ostali ključni zvaničnici koji su do sada obavljali serije pregovora sa liderima u BiH - generalni direktor Sekretarijata Savjeta EU za spoljne poslove i bezbjednost Robert Kuper, njegov saradnik Zoltan Martinuš i državni sekretar u švedskom ministarstvu vanjskih poslova Lars Valund.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE