• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preglasani srpski ministri

Savjet ministara BiH utvrdio je u četvrtak, preglasavanjem srpskih ministara, Prijedlog zakona o obligacionim odnosima.

 Preglasani srpski ministri Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice da predstavnici Republike Srpske smatraju da je riječ o prenosu nadležnosti i da zato ovaj zakonski dokument nije jednoglasno usvojen.

"Ja sam bio protiv zato što je to prenos nadležnosti, a i svi smo imali informacije da taj zakon nije u skladu sa evropskim standardima, jer nam je to poruka iz Direkcije za evropske integracije. Šta će nam zakoni ako nisu usklađeni sa evropskim standardima", pojasnio je Špirić.

Prema njegovim riječima, ovaj zakonski akt je obaveza iz evropskog partnerstva BiH, a do sada ova oblast nije bila regulisana zakonom na nivou BiH, nego su je entiteti regulisali zakonom preuzetim iz bivše Jugoslavije.

On je rekao da je Savjet ministara BiH u četvrtak na sjednici u Sarajevu usvojio pet zakonskih projekata, od kojih najveći dio predstavlja obavezu BiH iz evropskog partnerstva.

"Većinom glasova utvrđen je Prijedlog zakona o sudskoj policiji BiH. Prema ovom prijedlogu zakona sudska policija, koja je sada u nadležnosti Ministarstva pravde BiH, biće uključena u okrilje nadležnog suda BiH kao posebna organizaciona jedinica kojom rukovodi predsjednik suda. Usvajanjem ovog zakona bila bi usklađena organizacija sudske policije u entitetima i na nivou BiH", rekao je Špirić.

Savjet ministara BiH utvrdio je i Prijedlog zakona o izmjenama zakona o klasifikaciji djelatnosti u BiH čijim bi donošenjem bila obezbijeđena primjena jedinstvenog standarda u procesu klasifikacije djelatnosti na području BiH, te uporedivost i kompatibilnost statističkih standarda BiH sa EU.

Špirić je naveo da je predviđeno da zakoni entiteta i distrikta Brčko, kojima se uređuje klasifikacija djelatnosti, budu usklađeni sa ovim zakonom u roku od 90 dana.

Savjet ministara BiH utvrdio je i Prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima čije je donošenje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Ovim zakonom predviđa se uređenje problematike autorskog i srodnih prava tako da se ova pravna oblast dopuni i uskladi sa razvojem novih tehnologija i oblika korištenja novih tehnologija", pojasnio je Špirić.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava.

Ova materija sada je djelimično uređena postojećim zakonom o autorskom pravu, ali je tokom primjene uočeno da ova oblast nije zadovoljavajuće regulisana, pa je predloženo da bude uređena posebnim zakonom na potpuniji i cjelovitiji način što je usvajanjem ovog prijedloga zakona i urađeno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE