• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smijenjeni načelnik i dalje ne može da radi

Smijenjeni načelnik MUP-a Republike Srpske Mirko Bojinović i dalje nema osnovna prava, kao što je pravo na rad.

 Smijenjeni načelnik i dalje ne može da radi Izvor: MONDO

Naime, još na snazi odluka bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, koja je trebalo da prestane da važi kada Radovan Karadžić bude predat Haškom tribunalu.

"Odlukom Ešdauna 2004. godine smijenjen sam sa mjesta načelnika Uprave za pravne i kadrovske poslove u MUP RS. U odluci se navodi da me smjenjuju i sa ostalih javnih i stranačkih funkcija, iako nikada nisam bio politički ili stranački angažovan", rekao je Bojinović za  "Fokus".

On je dodao da mu nije jasno zašto je smijenjen, jer je bio profesionalni policajac od završetka Pravnog fakulteta.

Bojinović ističe da nikada nije bio dio mreže pomagača Radovana Karadžića, a finansijski nije bio u mogućnosti da pomaže osumnjičena lica da izbjegavaju hapšenja, kako se navodi u razlozima donošenja odluke."Moja pretpostavka je da sam se nekome zamjerio zbog mog profesionalnog odnosa prema poslu, a nikad u životu nisam vidio Karadžića, osim na televiziji", rekao je Bojinović.

On kaže da se obraćao svim visokim predstavnicima i tražio da mu objasne razloge smjene, ali i da se provede revizija odluke.

"Pošto mi je u ovoj zemlji sve zabranjeno, osim da dišem, razmišljao sam o iseljenju, ali ne znam gdje, pošto međunarodne snage ovakve sramne odluke donose", rekao je Bojinović.

On je kazao da je u avgustu konkurisao za mjesto državnog službenika u Republičkoj upravi za igre na sreću, ali da nije dobio posao.

"Agencija za državnu upravu RS obavijestila me da je Uprava dobila dopis da ja ne mogu da radim, jer je odluka OHR još na snazi", istakao je Bojinović. Portparol OHR-a Mario Brkić rekao je za "Fokus" da nije praksa da komentarišu individualne slučajeve.

"Takođe, zamolio bih vas da pogledate odluku, u kojoj nigdje ne piše, kako vi sugerišete, da će Bojinović biti rehabilitovan kada optuženik Radovan Karadžić bude u Hagu", naveo je Brkić.

 Međutim, "Fokus" ima u posjedu pismo Pedija Ešdauna Mirku Bojinoviću, u kome naglašava da će ova zabrana, kao i sve druge posljedice, prestati da važe kada Karadžić bude u Hagu. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE