• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otrovne igračke i u Banjaluci?

Otrovne igračke koje su pronađene na hrvatskom tržištu u prodaji su i u banjalučkim radnjama, ali inspekcija ih još nije pronašla, niti povukla.

 Otrovne igračke i u Banjaluci? Izvor: MONDO

Kako su ispitivanja Instituta za javno zdravstvo pokazala, među opasnijim igračkama su žuta patkica s narandžastim kljunom Honey Baby iz Kine, baloni Zeeman pakovani po 25 komada, ali i plastična lutka bebe sa zvečkom marke Mei Ngai, te gumeni Spider-mani i zmajevi proizvedeni u Kini.

Otkrivene su i Eva puzle koje su ispuštale formaldehid. Ekipa "Nezavisnih" je obišla nekoliko radnji u strogom centru Banjaluke, u kojima prodaju igračke, i uvjerila se da u skoro svakoj od njih imaju sporne igračke ili bar jednu od njih. Radnici u tim radnjama nisu dozvolili da sporne igračke budu uslikane.

Naime, u Hrvatskoj se digla velika prašina nakon što je zagrebački Institut za javno zdravstvo utvrdio da su štetne i da je u posljednjih mjesec dana uvoz takvih igračaka porastao za 17 odsto u odnosu na prethodnih nekoliko mjeseci.

Riječ je većinom o plastičnim igračkama koje u dodiru sa slinom ili znojem ispuštaju otrovne i kancerogene hemikalije. Međutim, u entitetskim inspektoratima kažu da još nemaju informacije s terena da li ima tih igračaka jer se, kako su rekli, radi o "velikom poslu".



Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove, navela je da inspektori još nemaju nikakvu informaciju u vezi sa spornim igračkama.

"Inspektori su još na terenu i kontrolišu da li na graničnim prelazima prilikom uvoza ima navedenih proizvoda. Takođe kontrolišu i prodaju. Čim budemo imali prve informacije javnost će biti obaviještena o tome", navela je Makivićeva.

Ona je ranije izjavila da je inspekcija u toku ove godine oduzela 145 barbika zbog lakog ispadanja dijelova i nedozvoljenog sadržaja olova, dok je prošle godine uništeno oko 1.830 komada raznih igračaka kao što su roboti, barbike i mede jer su zadržavali ftalate, štetne materije koje mogu uticati na rad reproduktivih organa kod djece.

Anis Ajdinović, portparol Federalne uprave za inspekcijske poslove, kazao je da će federalni inspektori vjerovatno tek naredne sedmice imati neke informacije u vezi sa otrovnim igračkama.

"Inspektori su na terenu u vezi sa drugom problematikom i tek kada naredne sedmice budu ovdje, moći će preduzeti mjere u vezi sa igračkama", kazao je Ajdinović. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE