• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elektronski nadzor osuđenika u FBiH?

Elektronski nadzor osuđenika mogao bi da se provodi od polovine naredne godine, ako taj prijedlog prođe u Parlementu FBiH.

 Elektronski nadzor osuđenika u FBiH? Izvor: MONDO

Nadzor bi se provodio tako što bi elektronski uređaji, koji izgledaju kao narukvice, osuđenim licima bili postavljeni na zglob oko noge.

Uvođenjem ove vrste nadzora osuđenika znalo bi se gdje se nalaze osobe koje koriste vanzavodske pogodnosti, a svaki prelazak granice ili pokušaj nasilnog skidanja uređaja bio bi registrovan.

Portparol Ministarstva prvade FBiH Entoni Šeperić kaže da bi početnoj fazi, uz određene intervencije u postojećim zakonima, primjena mjere elektronskog nadzora bila primijenjena na osobama kojima je izrečena kazna zatvora u trajanju do šest mjeseci, na osobe koje su već u zatvoru i koriste vanzavodske pogodnosti, kao i kod uslovnog puštanja osuđenih osoba i njihovog boravka u zajednici.

"Prvo bi naručili 200 uređaja, a kasnije bi naručivali po potrebi. Na ovaj način bio bi riješen i problem pretrpanosti zatvora", rekao je Šeperić za portal "Sarajevo-x.com".
Šeperić je istakao da bi se projekt elektronskog nadzora u početnoj fazi provodio u Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu.

 Prema njegovim riječima, ti kantoni imaju najveći problem, jer oko 80 odsto lica kojima su pravosnažno izrečene zatvorske kazne, zbog pretrpanosti zatvora, ne mogu da ih izdržavaju . On je naveo da ovaj elektronski uređaj košta 30 KM, a da jedan dana koji osuđenik ili pritvorenik provede u zatvoru državu košta od 80 do 100 KM.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE