• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Adio stranim sudijama u BiH?

Visoki predstavnik Valentin Incko potvrdio da će na sastanku sa ambasadorima PIK-a donijeti odluku o mandatu stranih sudija u BiH.

 Adio stranim sudijama u BiH? Izvor: MONDO

Portparol OHR-a Oleg Milišić nije mogao da potvrdi da li je visoki predstavnik donio odluku o produženju mandata stranih sudija i tužilaca..

 "Ukoliko odluka bude donesena, biće objavljena na veb stranici OHR-a. Kancelarija visokog predstavnika  se neće u toku danaoglašavati saopštenjem za javnost u vezi sa tim pitanjem", rekao je Milišić.

Incko je ranije potvrdio da će biti održan sastanak sa ambasadorima zemalja članica Savjeta za provođenje mira (PIK) nakon kojeg će biti donesena odluka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH, koji i ističe 31. decembra.

On je rekao da će nakon sastanka Savjeta za provođenje mira u BiH biti poznato da li će kao visoki predstavnik nametnuti odluku o ostanku stranih sudija i tužilaca ili ne.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je za ovu stranku apsolutno neprihvatljiv bilo kakav ostanak stranih sudija i tužilaca na bilo kojem nivou u BiH, istakavši da će eventualno nametanje odluke o njihovom ostanku u Srpskoj biti odbačeno.

Dodik je podsjetio da je Narodna skupština RS ranije zaključila da je moguće da u drugostepenom postupku ostanu sudije stranci, ali je istakao da će i taj zaključak biti povučen na jednoj od narednih sjednica parlamenta RS.

"Definitivno je jasno da strane sudije i tužioci ne zaslužuju bilo kakvu podršku i eventualno nametanje odluke o produženju njihovog mandata bilo bi pravno nasilje", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, u pauzi savjetovanja SNSD-a o političkoj i ekonomskoj situaciji. On je precizirao da bi nametanje eventualne odluke o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH proizvelo sjednicu parlamenta RS i odbijanje bilo kakvih stavova te vrste.

"To bi obavezivalo organe u RS da ne postupaju u skladu sa tim, određena pasivizacija članova u zajedničkim organima BiH, šta god to bude značilo u tom trenutku, i mislim da će se za sve to tražiti izjašnjavanje ljudi na referendumu koji treba da kaže - dosta pravnom nasilju u BiH", istakao je Dodik.

On je rekao da će njegov prijedlog na stranačkom savjetovanju SNSD-a biti da se krene u aktivnosti nepriznavanja Tužilaštva i Suda BiH, jer te institucije nisu legalne, ni u skladu sa Ustavom BiH.

"Oni su nametnuta organizacija i nema sporazuma između entiteta da se formira Tužilaštvo i Sud BiH", naglasio je lider SNSD-a, ističući da je sramna odluka Tužilaštva BiH kojom se obustavlja istraga u predmetu "tuzlanska kolona" i za zločine nad Srbima u Konjicu 1992. godine.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da bi odluka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima predstavljala odvajanje BiH od EU i da bi "neminovno nametnula potrebu referenduma".

"Na jednom demokratskom kontinentu u demokratskoj Uniji poteže se za nedemokratskim sredstavima. Tom odlukom visoki predstavnik bi uvrijedio najmanje jedan narod u BiH i sigurno jedan entitet", rekao je Radmanović novinarima u Banjaluci.

Ukoliko su tačne informacije da je na današnjem sastanku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i ambasadora Savjeta za provođenje mira donesena odluka o produženju manadata stranim sudijama i tužiocima, kaže Radmanović, takav potez ne bi bio dobar za BiH, jer neminovno nameće potrebu referenduma. Radmanović je upitao da li su visoki predstavnik i ostali članovi PIK-a svjesni u šta vode BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE