• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ustavne reforme alibi za bespravlje

Proces ustavnih reformi je alibi za bespravne poteze visokih predstavnika, tvrdi Dodik.

 Dodik: Ustavne reforme alibi za bespravlje Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da je cijeli proces provođenja ustavnih reformi u BiH, u stvari, alibi za pokrivanje bespravnih poteza visokih predstavnika u ranijem periodu, za koje će morati da odgovaraju.

"Mi nismo zainteresovani za jaku BiH, što ne znači da nismo zainteresovani ni za kakvu. Balans uspostavljen u Dejtonu jedini je održiv u BiH. Novi prijedlog /ustavnih promjena/ jeste na liniji debalansa koji nije održiv. OHR nastoji individualizovati odgovornost za stanje u BiH", naglasio je premijer Dodik za "Fokus".

On je ocijenio da su Srbi u BiH kolateralna šteta zbog straha Evrope od islama, zbog čega se pred BiH u procesu integracija postavljaju uslovi teži nego pred druge zemlje.

Premijer Srpske je istakao da nasilja u RS neće biti, a da se BiH mora konačno suočiti sa svojom realnošću, bez međunarodnog faktora, te da vidi ima li nekih kohezionih stvari u kojima može obezbijediti buduću egzistenciju.

"Teško će biti održana priča da smo pristajali ponešto prenijeti na BiH, znajući da je to pratila upotreba ogromne sile međunarodnog faktora, čak i vojne sile, zatvorima, tužbama, procesuiranjima koja se nikada nisu završila presudom. To je neregularna atmosfera otimanja nadležnosti i preko toga se ne može preći. Zato je na brzinu sklepana priča ustavnih promjena, kako bi se do sada otete nadležnosti uvrstile u Ustav BiH. Mi ne možemo ništa nametnuti BiH, ali i te kako imamo mogućnost da odbranimo RS", rekao je Dodik.

Komentarišući činjenicu da je Srbija u posljednje vrijeme ubrzala put ka EU i koliko to utiče na poziciju RS, Dodik je rekao da se neki pomaci vide, ali da je tu i pitanje procesa koji se vodi u Hagu u vezi sa Kosovom.

On je ocijenio da je sve više euroskeptika u samoj Srbiji, ali i ovdje, te da se kroz iglene uši provlači priča o viznoj liberalizaciji, a zaboravlja da je u vrijeme rata 1993. godine to isto dato Hrvatskoj, iako je bila u ratu.

"Utisku o različitim aršinima nemoguće se oteti. To je vidljivo na mnogim mjestima, ali je to tabu tema o kojoj nije pristojno pričati. Pošto sam ja nepristojan, imam mogućnost da to kažem. Zahtjevi koje smo dobili, njih 167, za bijeli šengen, to potvrđuju. Evropa, suočena s problemom islama, plaši se još jedne neuralgične tačke u BiH. Ozbiljne pretpostavke govore da RS nema terorističke kapacitete, ali niko ne isključuje postojanje potencijala islamskog fundamentalizma u FBiH. Zato imamo problem zastoja. Srbija jeste dobila bezvizni režim, ali mislim da će to i BiH dobiti naredne godine", naglasio je premijer Dodik. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE