• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska prihvatila adaptirani SSP

Autori mondo.ba Autori SRNA

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske, dali saglasnost članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, da potpiše adatapciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska saglasna da bude parafira adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Dodik je rekao da putem javnosti daje saglasnost srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću da glasa za parafiranje, a nakon konsultacija sa poljoprivrednicima iz Srpske, te sastanaka sa njemačkim ministrom poljoprivrede Kristijanom Šmitom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Dogovor sa ministrom poljoprivrede Njemačke kao izaslanikom kancelara Angele Merkel o tome da se nađe način i pomogne poljoprivrednoj proizvodnji u BiH, prije svega u Srpskoj, je ključni za donošenje ovakve odluke", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da SSP stupa na snagu 1. januara naredne godine i da ima da se dogovore svi detalji.

"Očekujemo da će niz konkretnih mjera biti dogovoren sa NJemačkom u narednim mjesecima. Mi vjerujemo NJemačkoj i njenim obećanjima i u tom pogledu smatramo da je taj posao završen", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su se i on i premijer Srpske Željka Cvijanović jutros telefonom konsultovali sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj, te resornim ministrom poljoprivrede i dobili njihovu saglasnost za parafiranje SSP-a.

Prema njegovim riječima, narednih dana sa poljoprivrednicima će se razgovarati o samoj realizaciji uslova pod kojima je odobreno parafiranje SSP-a, a jedan od sastanaka biće održan i u Njemačkoj.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je Vlada Srpske podržala sve što je dogovoreno sa njemačkim ministrom poljoprivrede Kristijanom Šmitom.


"Stav Vlade Republike Srpske je poznat jer je sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, u razgovorima sa Šmitom, prisustvovao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, danas su obavljene konsultacije sa poljoprivrednim proizvođačima.

"Naš dio posla je završen. Mislim da u svemu ovome ne postoji bilo kakva prepreka", dodala je Cvijanovićeva.

Ivanić: Zadovoljstvo zbog prihvatanja adaptacije

Srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je zadovoljstvo što će Republika Srpska dati saglasnost da BiH potpiše adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU.

Ivanić smatra da je u tome veliki značaj imao uticaj Njemačke i lično kancelara Angele Merkel, te da je razgovor koji je, sa ostalim članovima Predsjedništva BiH, imao sa njom u Berlinu bio presudan da se Njemačka odluči da dodatnim finansijskim sredstvima podrži prihvatanje SSP-a.

"Rekao sam da ću poštovati odluke Srpske, te sam spreman da Predsjedništvo na telefonskoj sjednici donese odluku o prihvatanju, ali onog momenta kada Republika Srpska to jasno kaže", rekao je Ivanić novinarima u Srpcu.

On očekuje da će uskoro biti održana sjednica Vlade Srpske na kojoj će biti iznesen jasan stav o prihvatanju SSP-a.

Ističući značaj podrške od NJemačke, Ivanić je izrazio nadu da će Srpska ovu priliku iskoristiti i dobiti adekvatnu finansijsku podršku, kojom će obezbijediti zaštitu poljoprivrednika koji će biti najviše ugroženi, prvenstveno farmera.

"Znam da će Njemačka insistirati da taj novac ne ide ni u kakve budžete, nego direktno onima koji mogu eventualno imati direktne posljedice", kaže Ivanić.

Kada je riječ o aranžmanu sa MMF-om, Ivanić očekuje da će to uskoro biti završeno, te apeluje na premijere Republike Srpske i Federacije BiH da postignu dogovor o mehanizmu koordinacije.

Osvrćući se na pitanje referenduma u Srpskoj o Danu Republike, o čemu danas na posebnoj sjednici raspravlja Narodna skupština Srpske, Ivanić je rekao da će podržati odluku da referendum bude održan 25. septembra - sedam dana prije lokalnih izbora, ukoliko većina tako odluči, ali da i dalje smatra da nije dobro da se to pitanje veže za izbore.

"I sam ću izaći i pozvati građane da izađu i da jasno kažu da smatraju da je 9. januar datum koji treba da ostane za obilježavanje Dana Republike Srpske", poručio je Ivanić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE