• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strane sudije ostaju u BiH!

Međunarodni predstavnik Valentin Incko nametnuo odluku o produženju mandata na još tri godine stranim sudijama i tužiocima u BiH.

 Strane sudije ostaju u BiH! Izvor: MONDO

Mandat je produžen stranim sudijama i tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina. Incko je ovu odluku donio uprkos oštrom protivljenju Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Visoki predstavnik naglasio je da bi odlazak stranih sudija i tužilaca iz BiH u predmetima ratnih zločina u BiH ugrozio strategiju zatvaranja Haškog tribunala, što bi imalo za posljedicu ponovna svjedočenja žrtava rata.

"To ne znači da domaće institucije ne moraju da planiraju budžete i izlaznu strategiju za strane sudije i tužioce u pravosudnim institucijama, što je neophodno da bi se obezbijedila postepena tranzicija međunarodnog prisustva u pravosudnim institucijama", rekao je Incko.

On je naglasio da je rješavanje pitanja predmeta ratnih zločina u BiH od ključnog značaja za pomirenje. Incko je rekao da će strane sudije i tužioci ostati u Odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u funkciji savjetnika, jer smatra da domaće institucije mogu raditi taj posao uspješno, navodeći za primjer slučaj Ali Gašija.

"Mi nećemo napuštati BiH u tom smislu, jer je vladavina zakona jedan od ključnih prioriteta na kojima će insistirati EU. Umjesto donošenja odluke institucije ove zemlje moraju preuzeti punu odgovornost za procesuiranje takvih krivičnih djela", rekao je Incko. Prema njegovim riječima, ostanak stranih sudija i tužilaca u Odjeljenju za organizovani kriminal i privredni kriminal Suda BiH i Tužilaštva BiH u kapacitetu savjetnika ne znači da će ijedan predmet biti "zaustavljen i odložen u ladicu".

On je napomenuo da bi BiH trebalo da poveća napore u oblasti pravosudne reforme, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ambasadori SAD, Švedske i Velike Britanije u BiH, Čarls Ingliš, Bose Hedberg i Majkl Tejtam istakli su nedvosmislenu podršku Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira odlukama visokog predstavnika, napominjući da će ove zemlje nastaviti da pomažu pravosudnu reformu u BiH.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je stav njegove zemlje da korištenje bonskih ovlaštenja nije najsrećnije rješenje, ali da Ruska Federacija, kada je riječ o ratnim zločinima, pravi izuzetak i da stoji iza odluka visokog predstavnika.

"Zagovarao sam produžetak mandata stranih sudija i tužilaca u Odjeljenju za ratne zločine na period od godinu dana. Međutim, drugi ambasadori su smatrali da je neophodan period od tri godine, te je odlučeno na taj način", rekao je Bocan Harčenko.

Prema njegovim riječima, Ruska Federacija očekuje da suđenja budu nastavljena na nepristrasan i objektivan način i da se slučajevi rješavaju izbalansirano. On je napomenuo da su pitanja ratnih zločina dio dejtonskog mandata visokog predstavnika i da su u tom smislu bile i diskusije pred UN.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas izjavio je da će EU iduće godine jačanje kapaciteta pravosuđa u BiH pomoći sa 14 miliona evra, od čega će četiri miliona biti usmjereno na jačanje kapacita sudija i tužilaca u smislu borbe protiv korupcije i privrednog kriminala, dva miliona tehničke pomoći za provođenje antikorupcijske strategije i osam miliona za obuku policajaca na državnom i entitetskom nivou.

Ambasadori PIK-a pozvali su vlasti BiH da u navedenom vremenskom okviru obezbijede pravosudnim strukturama BiH potrebna sredstva i resurse da ispune postojeće obaveze BiH kako bi nakon ovog roka međunarodni zvaničnici mogli otići iz BiH.

Velika Britanija pruža punu podršku odluci visokog predstavnika Valentina Incka da produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima koji rade u odjeljenjima za ratne zločine u Sudu i Tužilaštvu BiH, izjavio je ambasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtam.

On je dodao da je visoki predstavnik ovaj korak preduzeo tek nakon upornih, ali neproduktivnih napora da uvjeri političare u BiH da sami obave ovu odgovornost.

"Efikasna vladavina prava je od vitalnog značaja za budućnost BiH i njenu perspektivu u smislu evropskih integracija. Velika Britanija će nastaviti pružati podršku vladavini prava u BiH i jačanju kapaciteta Suda i Tužilaštva BiH, te podsticati političare u BiH da pokažu da su ozbiljni kada je riječ o vladavini prava, uključujući i preuzimanje odgovornosti za omogućavanje jakih i efikasnih pravosudnih institucija na svim nivoima", izjavio je Tejtam.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i komesar EU za proširenje Oli Ren pozdravili su odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o produženju mandata međunarodnim sudijama i tužiocima u BiH.

 "Potpuno podržavamo današnju odluku visokog predstavnika o produženju mandata međunarodnim sudijama i tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina do 31. decembra 2012. godine. Ovo je prava odluka u pravo vrijeme“, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju. Ešton i Ren izražavaju žaljenje, jer "lokalne vlasti nisu same djelovale na vrijeme“.

 "Sada je od suštinske važnosti da se ostvare neophodni uslovi što je prije moguće, kako bi BiH mogla da ispuni svoje međunarodne obaveze u vezi sa suđenjima za ratne zločine", dodaje se u tekstu. Ešton i Ren dodaju da "potpuno dijele stav glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o tome da je nastavak prisustva međunarodnih sudija i tužilaca suštinski za sprovođenje pravde za žrtve i rad Haškog tribunala". Zvaničnici EU napominju da BiH mora da bude efikasna u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Vladavina zakona je suštinski zahtjev za funkcionalnu demokratiju i preduslov za bilo koju zemlju koja želi da se pridruži EU", dodaje se u saopštenju. Ešton i Ren napominju da je EU "spremna da podrži pravosudni sistem u BiH" i da "ostaje posvećena jačanju kapaciteta sudija i tužilaca u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE