• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NATO nije rekao konačno NE

Komandant NATO u BiH kaže da Alijansa želi BiH za članicu, međutim, prije toga mora da pokaže jasan i vidljiv napredak u svim segmentima!

 NATO nije rekao konačno NE Izvor: MONDO

Komandant NATO snaga u BiH brigadni general Sabato Eriko izjavio je da nedavno neprihvatanje aplikacije BiH za dobijanje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO ne znači i konačno "ne" kao odgovor na ovaj zahtjev.

Govoreći na otvaranju okruglog stola "Akademska zajednica i mediji u evroatlantskom integracionom procesu“ u Sarajevu Eriko je podsjetio na izjavu generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena da niko ne bi trebalo da sumnja da Alijansa želi da vidi BiH kao članicu MAP-a i NATO-a.

"Uprkos napretku postignutom na području odbrane, Nato traži i napredak u drugim područjima", naglasio je Eriko i obećao dalju pomoć Sjevernoatlantskog saveza na putu BiH ka dobijanju MAP-a i članstvu u Natou.

On je poručio da akademska zajednica i mediji imaju odlučujuću ulogu u objašnjavanju javnosti uloge MAP-a i da su jedan od načina za postizanje cilja.

Izrazivši očekivanje da će BiH MAP dobiti u relativno kratkom vremenu, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić ocijenio je da skup i slični događaji mogu doprinijeti tome, odnosno da akademska zajednica i mediji mogu da pomognu institucijama vlasti koje rade na integraciji BiH u NATO.

"U NATO ne ulaze samo odbrambene strukture, nego država u cjelosti, sa državnim i nevladinim sektorom", istakao je Cikotić.

Pozdravljajući učesnike skupa, među kojima su i gosti iz zemalja regiona, Cikotić je poručio da će sazrijevanje svijesti da se uspjeh svake pojedinačne zemlje regiona smatra uspjehom regiona u cijelosti, doprinijeti kvalitetnijim međusobnim odnosima, od kojih svi mogu imati samo korist.

Skupu prisustvuju predstavnici Atlantskog vijeća Hrvatske, Evro-atlantskog kluba Crne Gore, Evroatlantskog savjeta Makedonije i Centra za civilno-vojne odnose iz Beograda, kao i predstavnici institucija vlasti i nevladinog sektora BiH te predstavnici više domaćih medija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE