• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kandidati DS za premijera Pajtić i Cvetković?

Najozbiljniji kandidati za mesto premijera iz koalicije oko DS-a su predsednik IV Vojvodine i ministar finansija, koji nije član nijedne stranke.

 Kandidati DS za premijera Pajtić i Cvetković? Izvor: MONDO

Premijer Vojvodine Bojan Pajtić i ministar finansija u ostavci Mirko Cvetković trenutno su dvojica glavnih kandidata za novog premijera Srbije, ako ta funkcija posle izbora bude pripala Demokratskoj stranci, piše "Press".

Iako se formalno u DS-u još nije raspravljalo o kandidatu za premijera, imena Pajtića i Cvetkovića pominju se u svim razgovorima među uticajnijim funkcionerima stranke. Od ozbiljnih kandidata iz drugih partija tu su još jedino radikal Tomislav Nikolić i dosadašnji premijer Vojislav Koštunica iz DSS-a.

U DS-u kažu da u svojim redovima imaju možda najboljeg kandidata za premijera, ali priznaju da on ne uživa podršku najužeg rukovodstva.
"To je bivši ministar privrede i privatizacije Aleksandar Vlahović, za koga svi veruju da bi bio odličan premijer, naročito u ovom turbulentnom vremenu. Niko ne spori njegove sposobnosti, ali on ne uživa poverenje vrha stranke, jer znaju da na njega ne bi mogli da imaju veliki uticaj. Najbolji dokaz za to je što se Vlahović, i pored protivljenja samog Borisa Tadića, na poslednjim stranačkim izborima kandidovao za potpredsednika, ali nije izabran zahvaljujući promeni izbornih pravila u okviru stranke", navodi sagovornik "Pressa" iz vrha DS-a.

Interesantno je da ministar finansija Cvetković uopšte nije ni član DS-a, dok je Bojan Pajtić jedan od pet potpredsednika. Sagovornik Pressa iz vrha demokrata navodi da njih dvojica, u stvari, predstavljaju i dva moguća koncepta buduće vlade.

"Kada se u najbližem okruženju predsednika stranke Tadića naglas razmišljalo o tome ko bi mogao da bude novi premijer, nekako su najviše pominjana imena Pajtića i Cvetkovića, a tome su doprinela i istraživanja, po kojima se oni dobro kotiraju.

Njih dvojica predstavljaju i dva koncepta vlade: ukoliko bi Pajtić postao premijer, bila bi to vlada sa velikom političkom težinom, u kojoj bi ministri bili ljudi koji imaju jaku podršku u svojim strankama. S druge strane, Cvetković bi kao vanstranačka ličnost vodio mnogo širi i stručniji kabinet.
Međutim, verujem da će "politički" koncept nove vlade biti bliži DS-u i ostalim strankama eventualne postizborne koalicije", navodi sagovornik Pressa.

On dodaje da je bilo reči čak i o tome da se ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić promoviše u kandidata za premijera, jer se on po popularnosti nalazi u samom vrhu među stranačkim funkcionerima.

"Jeremić je, međutim, u startu jasno rekao da ne želi ovu funkciju i za to dao dva obrazloženja. Prvo, da je isuviše mlad za premijera, a drugo, da ni u stranci nema neku značajnu funkciju koja bi pomogla da stvarno "komanduje" novom vladom - kaže naš sagovornik.

Interesantno je da je kandidat DS-a za premijera na prošlim izborima, Božidar Đelić, „otpao" iz svih kombinacija. Kao jedan od razloga navode se i milionski vredne akcije koje je Đelić posedovao u Kredi agrikol banci.


Što se tiče ostalih stranaka, kandidat koalicije DSS-NS za novog premijera ponovo je Vojislav Koštunica, dok će radikali, iako još nisu odlučili, gotovo sigurno kandidovati potpredsednika stranke Tomislava Nikolića.

"U našoj stranci važi jedan princip koji je potekao iz narodne mudrosti, a on glasi: "Prvo skoči, pa reci hop!" Sada radimo na tome da predstavimo naš politički program, a kada budu prošli izbori, onda ćemo da razgovaramo o svemu ostalom, pa i o kandidatu za premijera", ističe Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a.

LDP je zvanično istakla da će kandidat te stranke za predsednika vlade biti Čedomir Jovanović, dok se među socijalistima pominje ime Milutina Mrkonjića, za koga se smatra da je ostvario dobar rezultat na predsedničkim izborima.

Saznanja "Pressa" nisu želeli zvanično da komentarišu ni Bojan Pajtić ni Mirko Cvetković. Pajtić je tri i po godine na funkciji predsednika Izvršnog veća Vojvodine, zahvaljujući koaliciji DS-a, LSV-a Nenada Čanka i stranke Bogoljuba Karića?!

U vreme DOS-a bio je predsednik poslaničkog kluba DS-a u parlamentu i vezuje se za čuvenu "aferu Bodrum", odnosno krađu glasova u Skupštini 2003. godine, kada je umesto tadašnjeg guvernera Mlađana Dinkića izabrana Kori Udovički.

S druge strane, Mirko Cvetković je za ministra finansija izabran u samom finišu prošlogodišnjih pregovora o vladi, i to kada se DS odrekla Milice Bisić, koja je bila zamenik Božidara Đelića u vladi DOS-a.

Cvetković je radio u Ekonomskom institutu, a sedam godina proveo je u konsultantskoj kući "CES Mekon". Bio je zamenik ministra u Ministarstvu za privredu i privatizaciju 2001. godine, a od 2003. do 2004. direktor Agencije za privatizaciju, da bi se potom vratio u "CES Mekon".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE