• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Davutoglu: Turska je uz BiH

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu istakao potrebu očuvanja jedinstvene BiH, ali i potrebu većeg angažmana BiH na regionalnom nivou.

 Davutoglu: Turska je uz BiH Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu da je pitanje Bosne i Hercegovine jedno od najznačajnijih pitanja aktuelne turske spoljne politike.

On je istakao da je Turska spremna da u potpunosti pruži podršku BiH u svim segmentima.

Davutoglu koji boravi u posjeti BiH, u ponedjeljak se u Sarajevu sastao sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem.

Šef turske diplomatije je u tom razgovoru istakao "potrebu očuvanja jedinstvene BiH, ali i potrebu većeg angažmana BiH na regionalnom nivou".

Davutoglu je čestitao BiH na izboru u Savjet bezbjednosti UN i podržao BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Ministar spoljnih poslova Turske je naglasio da njegova zemlja pruža bezrezervnu podršku za liberalizaciju viznog režima za građane BiH i dodao da je Turska "u aktivnom odnosu sa Španijom koja je buduća predsjedavajuća Evropskom unijom".

"Međunarodna zajednica mnogo duguje BiH i to ne samo u smislu političkog duga već i duga prema narodima Bosne i Hercegovine", rekao je Davutoglu.

Turski ministar je ukazao da su stabilnost, funkcionalnost i napredak BiH u samom vrhu prioriteta za njegovu državu, te da u susretima s drugim međunarodnim zvaničnicima, kad je BiH u pitanju, uvijek nastupa sa istim stavovima.

Silajdžić i Komšić su zaključili da su odnosi BiH i Turske izrazito dobri i prijateljski na svim nivoima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE