• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Republika Srpska pred referendumom!

Srpski političari oštro su reagovali na nove odluke visokog predstavnika u BiH i najavili referendum.

 Republika Srpska pred referendumom! Izvor: MONDO

Odlukama koje je donio visoki predstavnik nameću se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH, Odluka o daljem produženju mandata međunarodnog člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i imenovanju Svena Mariusa Urkea da taj mandat izvršava i Odluka o izmjenama Statuta Grada Mostara.

Predsjednik Vlade Republike Srpske  Milorad Dodik rekao je da je Vlada RS na vanrednoj sjednici odbacila sve nametnute odluke visokog predstavnika za BiH, da ih neće provesti te da će u utorak zatražiti da se zakaže posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj bi bila potvrđena ranija odluka o izjašnjavanju građana.

“Zatražićemo od Parlamenta da potvrdi svoju raniju odluku kojom je na sjednici od 1. oktobra obavezala da se odbije svaki slučaj nametanja bilo kojih odluka visokog predstavnika u budućnosti. Tražićemo od Skupštine RS da potvrdi svoju raniju odluku o ličnom izjašnjavanju, kako bi se narod u RS izjasnio da li je spreman da u budućnosti prihvata pravno nasilje koji vrši visoki predstavnik“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci na vanrednoj konferenciji za novinare.


“Riječ je o produženju mandata sudijama i tužiocima, druga se tiče situacije u Mostaru, a treba produženje mandata članu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Smatramo da ne postoji ustavna i zakonska osnova da visoki predstavnik nameće ove odluke, o tome smo govorili više puta i ne možemo da prihvatimo ovakvo ponašanje“, rekao je premijer RS.


On je naveo da se odluka o Mostaru ne može prihvatiti, jer je riječ o direktnom izbornom inžinjeringu koji treba da omogući majorizaciju BiH.


“Vlada je privržena i ostaje posvećena procesuiranju svih i ratnih zločina u BiH i sa tog stanovišta podržava sva procesuiranja pred domaćim institucijama u RS i FBiH. Vlada RS smatra da treba spriječiti upliv neimenovanih stranaca kakav je visoki predstavnik i poziva političke predstavnike Bošnjaka, Hrvata, zajedno sa nama Srbima i ostalim u BiH eliminišemo dugogodišnju tiraniju i pravno nasilje visokih predstavnika i drugih međunarodnih zvaničnika“, rekao je Dodik.

On je kazao da je veoma sumnjiv pravni osnov za postojanje Suda i Tužilaštva BiH, jer su oni nametnuti bespravnim odlukama visokog predstavnika i kao takvi ne mogu da imaju podršku ni u kom segmentu pa i nametnutim odlukama.

“Pogotovo ne može da ima podršku Vlade RS sistem koji se promovisao kroz Visoki sudski i tužilački savjet. Narodna skupština RS je ranije dala svoju saglasnost da se formira VSTS, ali ta odluka o prenosu nadležnosti je bila uslovna. Mi ćemo u narednim danima izučiti taj slučaj i, najvjerovatnije, predložiti odluku parlamentu da povuče svoju saglasnost za konsituisanje VSTS. On i nije potreban kada imate ovakvo bespravno nasilje visokog predstavnika“, poručio je Dodik.


I predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da je Valentin Incko produženjem mandata stranim sudijama i tužiocima još jednom potvrdio da u narednom periodu BiH neće biti suverena država kao ostale članice UN.

"Očekujemo da vlast RS preduzme korake u skladu sa obećanjima koje je davala ovih dana i da premijer RS Milorad Dodik raspiše referendum o ostanku stranih sudija i tužilaca, kao i referendum o ulasku u NATO", izjavio je Bosić. 

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da je odluka visokog predstavnika da produži mandat stranim sudijama i tužiocima za ratne zločine apsolutno neprihvatljiva i jasan znak da je BiH i dalje protektorat i neslobodna zemlja.

 "Istovremeno, odluka da strane sudije i tužioci ostanu kao savetnici u Odeljenju za organizovani kriminal govori o namjeri da oni i dalje iz sene utiču na rad ovog odjeljenja", rekao je Kuzmanović.
On je podsjetio da su predstavnici Republike Srpske jasno stavili do znanja da više neće prihvatati ni provoditi nedemokratske i nametnute odluke koje su protivne interesima Srpske i srpskog naroda.  

"Najnovija odluka visokog predstavnike je kap koja je prelila čašu i nasilje nad pravom zbog čega ćemo veoma brzo razmotriti sve demokratske i pravne mehanizme i sredstva kako bismo zaštitili svoje interese", najavio je Kuzmanović.  

Predsjednik Srpske radikalne stranke Milanko Mihajlica rekao je  da odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o ostanku stranih sudija i tužilaca nije prihvatljiva za ovu stranku, dodajući da se ne može govoriti o demokratskoj zemlji u kojoj ključnu riječ imaju odluke stranaca.

"Ovakva odluka je još sramnija nakon one koju je donio tužilac Dejvid Švendimen o obustavljanju istrage o poginulim Srbima u `tuzlanskoj koloni` i Bradini kod Konjica", naveo je Mihajlica
.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko treba ozbiljnije da promisli koji su to potezi koji doprinose dobrim odnosima u BiH, jer ovaj današnji to očito nije.

"Nepotrebno je visoki predstavnik nametnuo danas odluke, jer to neće biti u funkciji podrške normalnom radu institucija u BiH, već, naprotiv, to je jedan u nizu poteza koji mogu doprinijeti stvaranju problema i izazivanju tenzija", rekao je Đokić.


U SDA su zadovoljni dijelom odluke visokog predstavnika Valentina Incka kojom se produžava mandat stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, rekao je  portparol ove stranke Selmir Kaplan.

Kaplan je istakao da ova stranka, međutim, nije zadovoljna drugim dijelom odluke visokog predstavnika kojom se predviđa odlazak stranih sudija i tužilaca iz odjeljenja za privredni kriminal i korupciju u Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Loše je samo po sebi što odlaze sudije i tužioci koji rade na predmetima o kriminalu, a još je lošija poruka međunarodne zajednice BiH liderima političkih partija da mogu da se ponašaju bahato i rade šta hoće, te građane ponovo svojim ponašanjem uvuku u radikalizam", rekao je Kaplan.
Reagovali logoraši i borci!
Savez logoraša Republike Srpske smatra da je skandalozna odluka visokog predstavnika u BiH o produženju mandata na još tri godine stranim sudijama i tužiocima u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, izjavio je predsjuednik  saveza Branislav Dukić.

"Ovakva odluka samo potvrđuje da visoki predstavnik u BiH radi na istom zadatku međunarodne zajednice koja želi da diskriminiše Srbe kao jedine zločince na prostoru bivše Jugoslavije, a Bošnjake i Hrvate da predstavi kao žrtve rata", istakao je Dukić.

Predsjednik Boračke organizacije  Republike Srpske  Pantelija Ćurguz smatra da je najnovija odluka donesena u okviru određenog scenarija i projekta po kojem su "jedino Srbi zločinci i agresori, a svi drugi branioci BiH".

"Ovakva odluka visokog predstavnika je u službi određenog scenarija i projekta kako bi se moglo dirigovati procesuiranjem ratnih zločina u BiH, te dalje obezbijediti ambijent prema kome se samo optužuju predstavnici srpskog naroda", rekao je Ćurguz.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE