• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Neće biti referenduma u RS!

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko ubijeđen je da u RS neće biti referenduma o njegovim odlukama o ostanku stranih sudija i tužilaca u BiH.

 Incko: Neće biti referenduma u RS! Izvor: MONDO

"Ne očekujem neke neke veće reakcije. Nije ovo odluka protiv RS ili Federacije BiH. Nije uperena ni protiv koga. Ne vidim zašto bi to bilo protiv RS, neko će reći i da je protiv FBiH. Ova odluka nije usmjerena ni protiv jednog naroda", smatra Incko.

Prema njegovom mišljenju, ako i bude referenduma, "bio bi neki postotak, 50-60 odsto za pitanje koje bude postavljeno, ali je veliko pitanje koliki bi bio odziv na takav referendum".
"Možda bi rezultat bio kontra onoga ko ga je organizovao", rekao je Incko za "Dnevni avaz".

Premijer RS Milorad Dodik najavio je da će Vlada RS zatražiti od Narodne skupštine RS da zakaže posebnu sjednicu u vezi sa jučerašnjim odlukama visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, te da će od parlamenta RS zatražiti da aktivira svoju raniju odluku o izjašnjavanju građana.

"Vlada RS ostaje privržena Ustavu BiH i RS. Ovo nije nikakva destabilizacija, ali je pitanje pravnog digniteta i suvereniteta zemlje i prava na stav RS i od toga nećemo odustati", rekao je Dodik novinarima nakon jučerašnje vanredne sjednice Vlade.

Visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo je odluku o produženju mandata na još tri godine stranim sudijama i tužiocima u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, uprkos oštrom protivljenju Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Valentin Incko podržao je rad Tužilaštva BiH i dao podršku medjunarodne zajednice radu i razvoju te institucije. Incko je razgovarao sa glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom, i podržao njegov stav transformaciji Državnog tužilaštva.

Incko je kazao da je potrebno obezbijediti potrebne preduslove za zapošljavanje adekvatnog broja domaćih tužilaca koji će osigurati kontinuitet rada institucije.

"Medjunarodna zajednica će i dalje pomagati finansiranjem i stručnim znanjem i tako nastaviti da podržavaju Sud i Tužilaštvo BiH, izmedju ostalog i tako što će pojačati postojeće medjunarodno savjetodavno prisustvo u Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal", kazao je Incko.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE