• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propusti u izdavanju CEMT dozvola

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dušanka Majkić ponovo je otvorila pitanje izdavanja CEMT dozvola domaćim prevoznicima za 2009.

 Propusti u izdavanju CEMT dozvola Izvor: MONDO

Ona je navela niz primjera kršenja procedura za izdavanje ovih dozvola.
Komentarišući odgovor Ministarstva komunikacija i transporta BiH u vezi sa CEMT dozvolama Majkićeva je predložila da se predstavnici Doma naroda priključe komisiji Predstavničkog doma koja se bave ovim pitanjem te da, po okončanju istrage, o njenim nalazima informišu Državnu agenciju za istrage i zaštitu i Tužilaštvo BiH.

Prema riječima Majkićeve, propusti u proceduri izdavanja CEMT dozvola načinjeni su od samog prijema zahtjeva za ove dozvole, preko njihovog izdavanja do netačnog obavještavanja Međunarodnog transportnog foruma (ITF) u Parizu o zamjenskim dozvolama. Ona je upozorila da je manipulisanje CEMT dozvolama vrlo unosno, jer, istakla je, na crnom tržištu jedna CEMT dozvola može da se proda za pet hiljada do deset hiljada evra.

“Zbog načinjenih propusta BiH prijeti opasnost da bude isključena na dvije godine iz ITF-a“, rekla je Majkićeva dodavši da u tom slučaju prevoznici iz BiH ne bi mogli da prevoze robu po Evropi i obezbijede BiH značajna sredstva. Jedan od njenih prijedloga jeste da se svim članovima komisije koja je izdavala CEMT dozvole za 2009. godinu zabrani da učestvuju u komisiji koja će ove dozvole dodjeljivati prevoznicima za 2010. godinu.

Majkićeva je podsjetila da je Dom naroda 21. januara 2009. godine zatražio informaciju Ministarstva komunikacija i transporta o CEMT dozvolama, a da je odgovor, nakon njene dvije urgencije, stigao tek sredinom novembra. Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ilija Filipović predložio je da se o prijedlozima Majkićeve izjasni Kolegijum ovog doma te da oni potom budu uvršteni kao redovna tačka dnevnog reda naredne sjednice Doma naroda, predviđene za kraj decembra.        (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE