• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šefovi EU pozdravili Inckove odluke!

Šefovi misija Evropske unije u potpunosti podržavaju odluke koje je donio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, saopšteno iz Ambasade Švedske.

 Šefovi EU pozdravili Inckove odluke! Izvor: MONDO

U zajedničkoj izjavi šefova misija EU navodi se da je produženje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima koji rade na slučajevima ratnih zločina u Sudu i Tužilaštvu BiH neophodno da bi BiH mogla da ispuni međunarodne obaveze u radu na slučajevima najtežih zločina, te da bi bila olakšana strategija ukidanja Haškog tribunala i da bi se doprinijelo pomirenju BiH.

 "Osim toga, saradnja sa Haškim tribunalom je ključni prioritet za evropsko partnerstvo sa BiH", ističe se u izjavi. U izjavi se dodaje da se BiH suočava sa organizovanim kriminalom, korupcijom i rizicima u vezi sa terorizmom, te da je međunarodna podrška i dalje neophodna kako bi BiH mogla da radi na ovakvim slučajevima.

"Evropska unija i pojedinačne zemlje članice spremne su da pruže pomoć za kontinuirano djelovanje i protiv takvih zločina, između ostalog, podsticanjem i pružanjem finansijske podrške međunarodnim sudijama i tužiocima u svojstvu savjetnika", navode šefovi misija EU u BiH.Oni ističu da je potrebno da vlasti BiH rade na preuzimanju potpune odgovornosti i da obezbijede resurse da bi pravosudne institucije funkcionisale efikasno.

 "Odluka visokog predstavnika koja se odnosi na grad Mostar predstavlja dodatni napor za dobrobit građana Mostaru u pokušaju da se prebrodi politički ćorsokak koji sprečava izbor gradonačelnika i usvajanje gradskog budžeta više od godinu dana", smatraju šefovi misija EU. Visoki predstavnik Valentin Incko donio je juče odluku da na tri godine bude produžen mandat sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, kao i o ostanku stranih sudija i tužilaca koji rade na predmetima organizovanog kriminala i korupcije u funkciji savjetnika. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE