• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud BiH većinom sudi Srbima

Sud BiH od osnivanja Odjeljenja za ratne zločine 2005. godine izrekao 58 presuda i to 41 Srbima, 11 Hrvatima, pet Bošnjacima, te jednu mudžahedinu.

 Sud BiH većinom sudi Srbima Izvor: MONDO

Deset presuda odnosi se na zločine nad Srbima, šest nad Hrvatima, te 42 nad Bošnjacima, zvanični su podaci objavljeni na sajtu Tužilaštva BiH.

Svega tri presude Bošnjacima bile su zbog zločina nad Srbima, i to Veizu Bijeliću, osuđenom za zločine nad Srbima u Vlasenici, Idhanu Sipiću za zločine nad Srbima u Ključu 1995. godine, te Nisetu Ramiću za zločine početkom rata nad Srbima u Visokom, pišu "Nezavisne novine".

Najveći dio presuda Srbima odnosi se na istočnu Bosnu u početku i na kraju rata, te na zločine u prijedorskoj regiji sa početka rata u BiH.

Zločini Hrvata se u najvećem dijelu odnose na događaje tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba u centralnoj Bosni, a dvije presude su za zločine nad Srbima u Kotor Varoši i Derventi.

Od ovih 58 presuda, 18 je prvostepenih iz prošle i ove godine za koje su u toku drugostepeni postupci, dok su ostale završene u drugostepenom postupku.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da će to udruženje u srijedu početi da bojkotuje Sud i Tužilaštvo BiH, jer oni rade na tome da Srbe u BiH naprave agresorima, dok bošnjačke i hrvatske zločine zanemaruju.

Dukić je istakao da će obimnu dokumentaciju, koja čini 300 predmeta ratnih zločina sa imenima 22 176 Bošnjaka i Hrvata za koje smatra da su ih počinili, dostaviti Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

"Mi više nećemo komunicirati sa ovakvim tužilaštvom BiH... Oni nisu ništa uradili iako smo im dostavili svu dokumentaciju", naveo je Dukić.

Dukić je rekao da su Srbi do sada osuđeni na 1 447 godina zatvora, Hrvati na 156 godina, a Bošnjaci na 47, od čega je Sud BiH Srbe osudio na 826,5 godina robije, Hrvate na 153,5 godina, a Bošnjake na 30 godina.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da Tužilaštvo ne gleda predmete po nacionalnosti bilo počinilaca, bilo žrtava i da ne vode takve evidencije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE