• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mobing u ambasadi BiH u Beogradu?

Otpravnica poslova u ambasadi BiH u Beogradu Amira Arifović-Harms sprovodi mobing, tvrde "Večernje novosti".

 Mobing u ambasadi BiH u Beogradu? Izvor: MONDO

Amira Arifović-Harms, sudeći prema prijavama zaposlenih, sprovodi mobing, saradnike vrijeđa na nacionalnoj osnovi i pokušava da otvori "bosanski kulturni centar", piše ovaj list.

Ministarstvu spoljnih poslova BiH ”Novostima” je rečeno da ne znaju za ”aferu u ambasadi u Beogradu”.

Ovaj beogradski list navodi da je Nataša Vašalić, ataše za kulturu ambasade BiH u Srbiji, protiv Arifovićeve poslala prijavu zbog uznemiravanja na radnom mjestu te da u dopisu šefu diplomatije BiH Svenu Alkalaju, u koji su ”Novosti” imale uvid, Vašalićeva opisuje da ju je Amira Arifović-Harms nazvala ”samo jednom četnikušom”.

Osim mobinga, Vašalićeva se žalila i da otpravnica poslova od nje zahtijeva "špijunske zadatke", poput naredbe da utvrdi kako je ministar prosvjete RS Anton Kasipović doputovao u Srbiju bez znanja ambasade.

Ona se požalila i na to da je od otpravnice dobila naredbu da napiše dopis o opravdanosti otvaranja ”bosanskog kulturnog centra” u Beogradu, čije ime sugeriše favorizovanje samo jednog naroda.

Uprkos argumentaciji da je takvo ime neprimjereno i da većina Srba i Hrvata odbija da ih zovu Bosancima, Amira Arifović-Harms je zaprijetila disciplinskim postupkom, koji nije pokrenut jer je iz Sarajeva stigla Strategija kulturne politike u BiH u kojoj se definiše formiranje kulturno-informativnih centara BiH, što je na državnom nivou prihvatljiv naziv.

"Novosti" pišu da je Amira Arifović-Harms u Beograd došla po izričitoj želji Harisa Silajdžića. Iako je dobila rješenje za službu u misiji BiH pri EU u Briselu, ona je upućena u Beograd.

Beogradski dnevnik navodi da je jedan od najvećih skandala u Ambasadi BiH taj što je službeno vozilo ovog diplomatskog predstavništva bilo stavljeno na uslugu supruzi osuđenog ratnog zločinca Ilije Jurišića, dok mu se sudilo u Beogradu.

Jurišić je, inače, osuđen na 12 godina zatvora zbog umiješanosti u masakr ”tuzlanske kolone”, podsjeća list.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE