• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Vlasti treba da usvoje reforme koje su obećali

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da će problemi u BiH biti riješeni zauzimanjem razumnog pristupa, a ne strašću.

 Incko: Vlasti treba da usvoje reforme koje su obećali Izvor: MONDO

On je na sastanku Evropskog pokreta u Sarajevu rekao da su, godinu i po dana nakon završetka pregovora sa EU i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izvršne i zakonodavne vlasti u BiH učinile vrlo malo na njegovoj implementaciji.

"Bilo bi razumno kada bi vlasti počeli da usvajaju reforme koje su obećali da će usvojiti", rekao je Incko.

Među pitanjima koja su od prioritetnog značaja za evropsku integraciju BiH, visoki predstavnik je naveo usvajanje strategija za borbu protiv narkotika, pranja novca i korupcije.

Takođe, naglasio je da je potrebno uspostaviti Ministarstvo poljoprivrede BiH, doneti Zakon o obligacijama BiH, modernizovati sistem supervizije banaka, uspostaviti Ekonomsko i socijalno veće BiH, kao i Agenciju za konkurenciju.

"Ovo je razuman i potreban program koji će doneti dobrobit gradjanima Bosne i Hercegovine", rekao je Incko.

"Ovi se koraci moraju preduzeti prije nego se BiH priključi EU. Ipak, neki će se, uključujući i one koji verbalno podržavaju zahtjev BiH za članstvo u EU, strastveno protiviti ovim koracima", kazao je Incko.

On je EU opisao kao "razuman odgovor na praktične izazove", napominjući da je uspostavljena "na pragmatizmu" i da je "izvanredan, dugotrajan i efikasan primer kako se razboritost i zdrav razum mogu iskoristiti u praksi".

Incko je naglasio da većina gradjana BiH želi bolji život u okviru Evropske unije i dodao da bih bilo dobro da političari u BiH ispune te želje. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE