• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko zatražio Sofićevu smjenu

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zatražio je smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safeta Softića.

 Incko zatražio Sofićevu smjenu Izvor: MONDO

Softićeva smjena zatražena je jer Bošnjaci zauzimaju tri od šest čelnih funkcija u FBiH, čime je prekršen federalni Ustav koji predviđa da predstavnici konstitutivnih naroda i ostalih ne mogu držati više od dvije od ovih funkcija, prenosi "Dnevni Avaz".

Kao funkcije, koje treba da su ravnopravno raspodijeljene između konstitutivnih naroda, u Ustavu su navedena mjesta premijera, predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda, predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda, te glavnog federalnog tužioca.

Bošnjaci trenutno zauzimaju mjesto premijera, predsjedavajućeg Predstavničkog doma i predsjednika Vrhovnog suda FBiH.

"Kako sama priroda pravosudnih i tužilačkih funkcija sprečava svaki politički uticaj u procesu imenovanja ili smjene, jedino je moguće izvršiti smjenu u Predstavničkom domu", navodi se u Inckovom pismu čelnicima FBiH, prenosi "Dnevni avaz".

Softić je je rekao da je iznenađen što se traži njegova smjena, jer ova situacija traje sedam godina, a prije četiri mjeseca biran je novi predsjednik Vrhovnog suda i tada nije bilo reagovanja.

On je naveo da je pismo proslijedio svojoj stranci SDA i da neće čekati da bude smijenjen, nego će ispoštovati sve što odluče Ustavna komisija, Kolegijum i Predstavnički dom.

Ustavna komisija federalnog Parlamenta u ponedjeljak će zauzeti stav o Inckovom zahtjevu, a istog dana će biti održana i sjednica Predstavničkog doma.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE