• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA: Bošnjacima ključne funkcije u parlamentu

SDA je saopštila da funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i premijera Vlade FBiH treba da pripadaju Bošnjacima.

 SDA: Bošnjacima ključne funkcije u parlamentu Izvor: MONDO

"Visoki sudski i tužilački savjet BiH je, nakon imenovanja predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH i federalnog premijera, imenovao Bošnjaka za predsjednika Vrhovnog suda FBiH. Time je VSTS narušio etnički balans i treba da ispravi grešku koju je napravio", saopšteno je iz ove stranke.

U saopštenju se navodi da je SDA trajno opredijeljena za punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda na funkcijama u državnim i entitetskim institucijama.

"Stav Kolegijuma SDA je da je potrebno popraviti narušeni etnički balans. SDA je, u dogovoru sa ostalim političkim subjektima i u skladu sa relevantnim ustavnim odredbama o etničkoj zastupljenosti na vodećim pozicijama u entitetskim institucijama, predložila svoje kandidate za funkcije premijera i predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH", dodaje se u saopštenju.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zatražio je smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safeta Softića, jer Bošnjaci zauzimaju tri od šest čelnih funkcija u FBiH, čime je prekršen federalni Ustav koji predviđa da predstavnici konstitutivnih naroda i ostalih ne mogu držati više od dvije od ovih funkcija. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE