• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci ne pristaju na smjenu Softića

SDA neće pristati na smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safeta Softića.

 Bošnjaci ne pristaju na smjenu Softića Izvor: MONDO

Smjenu je zatražio visoki predstavnik Valentin Incko radi ostvarivanja nacionalnog pariteta na ključnim funkcijama u Federaciji BiH.

"Posljednje imenovanje, koje je ujedno i narušilo nacionalni balans je imenovanje Amira Jaganjca za predsjednika Vrhovnog suda FBiH, koje je uradio Visoki sudski i tužilački savjet BiH", rekao je portparol SDA Salmir Kaplan.

On je u izjavi "Nezavisnim novinama" dodao da SDA čvrsto stoji iza Softića i premijera Mustafe Mujezinovića, te da je VSTS institucija koja treba da ispravi grešku koju je napravio.

Član VSTS Zlatko Knežević tvrdi da ova institucija nije prekršila Ustav FBiH i proceduru imenovanja predsjednika Vrhovnog suda ovog entiteta na koje je postavljen Bošnjak, jer u momentu njegovog izbora u Federaciji nije bilo popunjeno mjesto - premijera.

Knežević ukazuje da je greška napravljena tada i da su predstavnici izvršne vlasti trebali da za premijera izaberu drugog kandidata umjesto Mujezinovića iz reda Bošnjaka koji je biran dvije nedjelje nakon Jaganjca.

Sam Softić je najavio da će poštovati stav Ustavne komisije parlamenta koja će ovaj problem razmatrati u ponedjeljak, a prema nezvaničnim informacijama novi kandidat za mjesto predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH je Milka Hasić iz SDA.

Visoki predstavnik zatražio je smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Safeta Softića jer Bošnjaci zauzimaju tri od šest čelnih funkcija u ovom entitetu, čime je prekršen Ustav koji predviđa da predstavnici konstitutivnih naroda i ostalih ne mogu držati više od dvije čelne funkcije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE