• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Harčenko: Prioritet Rusije, zatvaranje OHR-a

Ambasador Ruske Federacije u BiH najavio da će Rusija od UN i Savjeta bezbjednosti tražiti kontrolu rada sudija i tužilaca u BiH.

 Harčenko: Prioritet Rusije, zatvaranje OHR-a Izvor: MONDO

"Rusija će od Savjeta bezbjednosti da zatraži da se rad stranih sudija i tužilaca u BiH, angažovanih na predmetima ratnih zločina, stavi pod kontrolu UN i Haškog tribunala, jer postoji zabrinutost zbog novih dokaza da oni nisu objektivni u svom radu", rekao je Aleksandar Bocan -Harčenko nakon razgovora sa predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem u Banjoj Luci.

Harčenko je naglasio da su prioriteti Rusije da PIC donese odluke o zamrzavanju bonskih ovlašćenja i o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika i njenoj tranziciji.

Rekao je da je Rusija smatrala da bi bilo bolje da je mandat stranim sudijama i tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina produžen za još jednu godinu, čime bi se obezbijedilo vrijeme za tranziciju i za predaju punomoći domaćim sudijama.

Kada je riječ o odluci visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da produži mandat strancima koji u BiH rade na predmetima ratnih zločina za još tri godine, a da u Odjeljenju za kriminal ostanu kao savjetnici, Bocan-Harčenko je istakao da je Rusija od početka bila protiv produžetka mandata strancima koji rade na predmetima koji se odnose na kriminal.

" To nema nikakve veze sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Spriječili smo tu odluku, a kada je riječ o ratnim zločinima, ta je oblast vezana za postdejtonske obaveze. Međutim, nikada nismo bili oduševljeni zbog primjene bonskih ovlašćenja", rekao je Bocan-Harčenko, prenio je "Glas Srpske".

Naglasio je da bonska ovlašćenja nisu u redu.

"Posljednje odluke visokog predstavnika naša su ozbiljna briga. Od proljeća ove godine došlo je do aktivnog obnavljanja prakse korišćenja bonskih ovlašćenja", kazao je Bocan-Harčenko.
Dodao je da je u razgovoru sa Inckom tokom boravka u BiH i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov tražio od Incka da spriječi primjenu bonskih punomoći.

"U svakom slučaju, mi ćemo produžiti naše napore u smislu zamrzavanja upotrebe bonskih punomoći", rekao je Harčenko i istakao da je u razgovoru sa Radojičićem bilo dosta podudarnih i sličnih stavova.
Radojičić je naglasio da predstoje ozbiljne odluke i iskušenja.

"NSRS sazvala je 24. posebnu sjednicu na kojoj će se razgovarati o najnovijim stavovima Vlade RS povodom nametnutih Inckovih odluka", kazao je za isti list Radojičić.

Dodao je da je riječ o veoma osjetljivom pitanju o kojem je PIC na nivou ambasadora imao jednoglasan stav.

"NSRS više puta je zaključila da nije potrebno da se ubuduće nameću odluke visokog predstavnika i da sve treba postizati dogovorom domaćih političara", izjavio je Radojičić.

NSRS, dodao je, upozorila je i na mogućnost javnog izjašnjavanja.

Aleksandar Bocan-Harčenko naglasio je da je Rusija imala saznanja o odnosu RS prema bonskim ovlašćenjima i da smatra da ona ne rješavaju nijedno pitanje već su uzrok za nove krize.

"Smatramo da Incko mora da uzme u obzir oštra reagovanja u RS poslije njegovih posljednjih odluka, jer za tako nešto postoje razlozi", rekao je ambasador Ruske Federacije u BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE