• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo FBiH: "Stisnuti" dužnike!

Istraga protiv najvećih dužnika po osnovu neplaćenih javnih prihoda u Federaciji BiH!?

 Tužilaštvo FBiH: "Stisnuti" dužnike! Izvor: MONDO

Glavni federalni tužilac Zdravko Knežević izjavio je da će Tužilaštvo Federacije BiH izdati naredbu svim kantonalnim tužilaštvima da provedu ozbiljne istrage koje će na optuženičke klupe izvesti najveće dužnike po osnovu neplaćenih javnih prihoda u FBiH.

"S obzirom da imamo informacije da niko ništa ne preduzima po ovim pitanjima, a problem se proteže već nekoliko godina, posebno imajući u vidu opštu ekonomsku situaciju u FBiH, odlučili smo da prikupimo te podatke i vidimo ko je to sve poimenično dužnik prema FBiH", rekao je Knežević.

Istakavši da se takva situacija više ne može tolerisati, Knežević je napomenuo da za sada nema preciznih podataka za koliko je FBiH oštećena po osnovu nenaplaćenih javnih prihoda, ali da je sigurno riječ o desetinama miliona KM.

On je dodao da institucijama od kojih su zatraženi podaci nije dat precizan rok, te da je zatražena velika količina informacija, ali da, u svakom slučaju, očekuje da će dobiti ih u narednih petnaestak dana.

" Federalno Tužilaštvo nema prvostepenu krivičnu nadležnost, ali ćemo kod svakog kantonalnog tužilaštva insistirati da krenu u utvrđivanje činjenica i da se vidi da li u neplaćanju i neizvršavanju obaveza prema državi po osnovu javnih prihoda postoje elementi krivičnih djela", rekao je Knežević za "Dnevni avaz".

Federalno Tužilaštvo ranije je zatražilo da mu se u najkraćem roku dostavi lista najvećih dužnika - pravnih lica u FBiH zbog postojanja indicija o mogućem počinjenju krivičnih djela iz oblasti poreza, krivičnih djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa, kao i drugih krivičnih djela iz oblasti korupcije.

Podaci su zatraženi od Federalnog zavoda PIO, Poreske uprave FBiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a odnose se na naziv i sjedište kompanija, imena direktora, nadzornih tijela, tačan iznos duga i druge podatke.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE