• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Erdogan da se bavi Kurdima, a ne BiH!"

Iako je plan za tajni sastanak turskog premijera sa bošnjačkim liderima propao, oštre kritike u RS!

 "Erdogan da se bavi Kurdima, a ne BiH!" Izvor: MONDO

Turski premijer Tajip Erdogan trebalo je da predvodi tajni sastanak lidera SDA Sulejmana Tihića, Stranke za BiH Harisa Silajdžića i SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije, a s ciljem
približavanja stavova bošnjačkih političkih stranaka u BiH, javila je BHT1.

Sastanak je propao, jer se njemu odazvao samo lider Stranlke za BiH, Haris Silajdžić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila jeda pokušaj Turske da formira svebošnjačku koaliciju u BiH predstavlja jasan znak svima da politika u BiH, kada je riječ o druga dva naroda mora da bude mnogo više sinhronizovana i povezana.

"U protivnom, imaćemo pokušaj stvaranja nove islamske države na prostoru Evrope. Nadam se da će to osujetiti evropske zemlje", istakla je Majkićeva.


Dodala da ovo nije prvi put da se Turska direktno miješa u odnose BiH, istakavši da je ta zemlja vidjela da postoji problem ujednačavanja bošnjačke politike u pravcu stvaranja BiH koja je po mjeri islamskih država i Turske kao lidera.

"Tako da ideja za okupljanjem lidera SDA, Stranke za BiH i SDP-a BiH treba da znači da se grupiše ta politika i da se jasnije izraze stavovi koji su vezani za budućnost BiH kao zemlje, prvenstveno, jednog naroda", ocijenila je Majkićeva.

"Ovakva inicijativa Turske ide u prilog činjenici da je posljednje vrijeme sve prisutnije miješanje ove zemlje u odnose unutar BiH", ocijenio je za Srnu nezavisni poslanik u parlamentu BiH Momčilo Novaković.


Činjenica, kaže, da se sastanku nisu odazvali svi lideri govori da je stvaranje svebošnjačke koalicije mnogo ozbiljnije pitanje, nego što ga shvata turska diplomatija.

Novaković je ocijenio da razgovori o ustavnim promjenama nisu završeni, te da bi se stvaranje svebošnjačke koalicije moglo odnositi upravo na to pitanje.

Naveo je da, ako srpske partije zauzimaju jedinstven stav u vezi sa ustavnim promjenama, ne bi trebalo imati ništa protiv da to čine i drugi, ali da bi se to trebalo praviti tako da ne bude u suprotnosti sa interesima druga dva naroda u BiH.

"Poziv turskog premijera govori o tome da on ne poznaje političku scenu BiH, jer je pozvao lidere tri partije koje se proklamuju kao multietničke", izjavio je predsjednik Izvršnog odbora PDP-a Zoran Đerić.

On je ocijenio da je ovakva inicijativa Turske miješanje u unutrašnje stvari BiH, dodajući da bi ova zemlja trebalo da se bavi svojim problemima.

"Edrogan bi trebalo da ostavi građane BiH da se sami dogovaraju, s ozbirom na činjenicu da je BiH složena i komplikovana zemlja i da više pažnje obrati svojim unutrašnjim problemima, poput problemima sa Kurdima", zaključio je Đerić.

Poziv turskog premijera Tajipa Erdogana bošnjačkim liderima da pod pokroviteljstvom Turske formiraju svebošnjačku koaliciji dokaz je da nedavna izjava turskog ministra inostranih poslova Ahmeta Davutoglua o obnovi otomanske imperije na Balkanu, kao cilju turske spoljne politike, nije bila diplomatski gaf nego politički koncept i strateški cilj, rekao je Srni zamjenik predsjednika SDS-a Predrag Kovač.

On je istakao da je miješanje Turske u unutrašnje stvari BiH krajnje nedobronamjerno i da za cilj ima dalje komplikovanje ionako složenih unutrašnjih odnosa, napominjujući da Turska nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da, stoga, nema osnova za svoje uplitanje.

''Očito je cilj Turske da što dalje od EU zadrži BiH, stvarajući nekakve islamske enklave u Evropi u kojima ima dominantan uticaj i preko kojih će trgovati sa EU i ucjenjivati je. Ne vidim kako Turska može pomoći, kada ni sama sebi ne može pomoći, decenijama čeka prijem u EU'', rekao je Kovač.


BHT1 je u subotu veče prenijela da je turski premijer Tajip Erdogan trebalo da predvodi tajni sastanak lidera SDA Sulejmana Tihića, Stranke za BiH Harisa Silajdžića i SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije, čiji je cilj bio približavanja stavova bošnjačkih političkih stranaka u BiH s namjerom formiranja svebošnjačke koalicije.

Sastanak, koji je trebalo da bude održan u prošli četvrtak u Turskoj, je propao, jer se pozivu odazvao samo Silajdžić.

Lider Stranke za BiH rekao je da Turska poput drugih zemlja ima pravo da izrazi podršku procesima u BiH.

"Treba da se zna da ovdje Turska ima uticaja, da će ga imati i da je to sasvim legitimno, jer je Turska zemlja i država barem onoliko koliko su i ostale, koje ovdje pokušavaju ostvariti uticaj i riješiti ovaj problem", rekao je Silajdžić za BHT1.


On je rekao da je tokom njegove posjete Turskoj bilo govora i o BiH, ali da ideja o pomirenju stavova tri bošnjačke političke partije ne postoji, iako ne spori snažnu želju Turske da približi domaće političare.

Lider SDA odbio je poziv, jer smatra da sastanci te vrste nisu rješenje za BiH.

"Smatram da politički razgovori treba da se obavljaju u BiH, a ne u Beogradu, Zagrebu, Ankari ili nekom drugom mjestu. Za nas, za gospodina Lagumdžiju i Silajdžića, bila je dobra prilika Butmir", rekao je Tihić za BHT1.

Predsjednik SDP-a BiH rekao je da je nakon poziva turskog ambasadora na sastanak zaključio da takav skup nije za njega i da čini štetu upravo Bošnjacima.

"Bilo kakav sastanak u kojem bi predsjednik SDP-a sjedio i pravio lažna sijela nacionalnog jedinstva u situaciji kad je ova zemlja podijeljena na dvije zemlje, ne dolazi u obzir. Da ja sjedim s ljudima koji nisu moj milje? Nema te zemlje na planeti koja me tamo može odvesti", rekao je Lagumdžija.

Tursku su zbog nove spoljne politike kritikovale evropske zemlje, a nezadovoljstvo nakon posljednjeg pokušaja okupljanja političkih lidera iskazala je i američka administracija, prenosi BHT1.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE