• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alijin sin formirao "vojno krilo" SDA

Sin Alije Izetbegovića, Bakir, rukovodio formiranjem Savjeta za odbranu i bezbjednost, čiji su članovi penzionisani ratni generali i obavještajci.

  Alijin sin formirao "vojno krilo" SDA Izvor: MONDO

Stranka demokratske akcije (SDA) nedavno je formirala Savjet za odbranu i bezbjednost kao posebno "vojno krilo" te partije u kojem su bivši generali i bezbjednjaci, saznaje "Pres RS".

List, pozivajući se na izvore u SDA, navodi da su u Savjetu za odbranu i bezbjednost okupljeni penzionisani generali Armije BiH Nedžad Ajnadžić i Vahid Karavelić, nekadašnji šef vojne bezbjednosti Fikret Muslimović, prvi direktor Agencije za istraživanje i dokumentaciju Bakir Alispahić, kao i aktuelni ministri odbrane i bezbjednosti BiH Selmo Cikotić i Sadik Ahmetović.

Izvori iz SDA tvrde da osnivanje "vojnog krila" te partije vide kao prijetnju Srbima i Hrvatima u BiH i pribojavaju se da je taj novoformirani savet kopija istog tijela koje je uoči rata rukovodilo stvaranjem prve paravojne formacije u BiH - "Patriotske lige".

Vojno-politički analitičar Mikajlo Mitrović ocijenio je da formiranje Savjeta za odbranu i bezbjednost ukazuje na ponovnu militarizaciju SDA, te predstavlja upozorenje srpskim političarima koji bi trebalo da postave ozbiljno pitanje s kojim ciljem SDA to radi i zašto formira partijsko vojno krilo.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz naveo je da ratna komanda Armije BiH nikada nije ni rasformirana, dodajući da su penzionisani bošnjački generali i danas na platnom spisku javnih preduzeća i ustanova u FBiH i da se svakodnevno okupljaju i djeluju kroz komandne centre "Patriotske lige".

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević istakao je da je taj Savjet formiran na zahtjev Bakira Izetbegovića, koji se nikada nije pomirio sa porazom u trci za predsjednika SDA, te, pošto ne želi da bude u sjenci aktuelnog lidera te stranke Sulejmana Tihića, pokušava da ojača radikalno krilo unutar partije i osnaži ideju radikalnog islama u SDA.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE