• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gregorijan izdao Nalog o spomenicima

Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan izdao je u ponedjeljak Nalog supervizora o spomenicima.

 Gregorijan izdao Nalog o spomenicima Izvor: MONDO

Ovim Nalogom se olakšava legalizacija postojećih i podizanje novih spomenika palim pripadnicima bivših zaraćenih strana u BiH, kao i novog spomen obilježja svim civilnim žrtvama u Brčkom u ratovima od 1992. do 1995. i od 1939. do 1945. godine.

"Zakon o spomenicima i simbolima u Brčkom postoji od 2003. godine, ali njegova potpuna primjena je do sada bila sporna, stoga je supervizor odlučio da pomogne udruženjima i političkim strankama da riješe ovo pitanje prije završetka supervizije i da razmotri zahtjeve da ovo pitanje bude riješeno putem njegovog naloga", saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da je Gregorijan ohrabren duhom sporazuma koji su postignuti početkom novembra ove godine između svih političkih stranaka, a zatim i između boračkih udruženja, kao i brojnim razgovorima koje je održao sa udruženjima nestalih osoba i njihovoj jednoglasno izraženoj želji da ovo pitanje bude riješeno uz uvažavanje principa međusobnog poštovanja, tolerancije i jednakosti naroda u Brčkom.

Nalogom je potvrđen prethodno postignut dogovor o lokacijama za spomenik palim pripadnicima Armije BiH ispred hotela "Posavina", spomenik poginulim pripadnicima HVO-a ispred zgrade stare vijećnice i spomenik civilnim žrtvama rata iza vijećnice.

U skladu sa ranijim dogovorom sa vlastima distrikta, Nalogom je omogućeno da sredstva neophodna za sve spomenike budu obezbijeđena u budžetu distrikta za 2010. godinu iz neutrošenih sredstava za kapitalne projekte za 2006. godinu.

"Izdvajanje sredstava zadovoljiće princip da se prema svim zainteresovanim stranama jednako postupa, ali se u obzir morala uzeti činjenica da su svi poreski obveznici distrikta već izdvojili značajna sredstva za spomenik ispred hotela `Jelena` kao naknadu za prethodno nezakonitu eksproprijaciju zemljišta na kome se taj spomenik nalazi i na kome će se i dalje nalaziti", navode iz OHR-a.

Ovim nalogom supervizora je takođe ukinuta zabrana podizanja spomenika koja je nametnuta Nalogom supervizora od 23. marta 2007. godine i kojim je boračkim udruženjima omogućeno da realizuju svoje projekte u skladu sa upravnim postupkom.

Spomenik svim civilnim žrtvama ratova u Brčkom biće projekat Vlade distrikta koji će uskoro biti započet objavljivanjem javnog konkursa za najbolje prijedloge za idejno rješenje, a nakon izbora, idejno rješenje koje bude izabrano kao najbolje, biće realizovano putem daljeg konkursa, najavljuju iz OHR-a.

"Bio sam veoma impresioniran željom koju su izrazile sve strane uključene u razgovore koji su trajali nekoliko mjeseci da sporazumno riješe ovo pitanje. Značajno je to što će prema sporazumima koje su postigli, spomenici poginulim pripadnicima tri zaraćene strane biti locirani 200 metara jedan od drugog, što je još jedan pokazatelj posebne prirode Brčko distrikta", rekao je Gregorijan.

"Dovršiti implementaciju arbitražnih odluka za Brčko"

Supervizor za Brčko distrikt Rafi Gregorijan izdao je u ponedjeljak i tri naloga čiji je cilj dovršavanje implementacije Arbitražnih odluka za Brčko, a kojim se, između ostalog, omogućava stanovnicima distrikta da promijene entitetsko državljanstvo.

Nalozima se usklađuju Statut i zakonodavstvo distrikta sa amandmanom jedan na Ustav BiH i sa odlukama visokog predstavnika od 18. septembra ove godine kojima se donose izmjene i dopune entitetskih i državnog zakona o državljanstvu.

"Jednim od ovih naloga donose se izmjene i dopune Statuta Brčko distrikta i Zakona o sudovima Brčko distrikta tako da odražavaju sadržaj amandmana jedan na Ustav BiH koji je u martu ove godine usvojila Parlamentarna skupština BiH", saopšteno je iz OHR-a.

Iz OHR-a dodaju da se izmjenama i dopunama dodatno unapređuju efikasnost i funkcionalnost sudova Brčko distrikta i osigurava zaštita interesa, statusa i ovlaštenja Brčko distrikta putem efikasnih sudskih postupka nakon okončanja režima supervizije.

Gregorijan je sa druga dva naloga donio izmjene Statuta distrikta i Naloga supervizora od 4. avgusta 2006. godine kojim se proglašava prestanak pravnog značaja međuentitetske linije razgraničenja u Brčko distriktu tako što će biti omogućena primjena entitetskih zakona o državljanstvu u Brčko distriktu u skladu sa odlukama kojima je visoki predstavnik 18. septembra donio izmjene državnog i entiteskih zakona o državljanstvu.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE