• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korupcija razara BiH

BiH na 99. mjestu u Evropi po stepenu korupcije, što pokazuje da je riječ o ozbiljnom problemu koji razara društvo.

 Korupcija razara BiH  Izvor: MONDO

Načelnik Uprave kriminalističke policije u MUP-u RS Gojko Vasić zadovoljan činjenicom da se u RS godišnje riješi najmanje 400 koruptivnih djela, poput zloupotreba položaja, raznih pronevjera i prevara u službi.

Međutim, kaže, to je nedovoljno, a rezultat bi bio mnogo bolji da ima dovoljno tužilaca.

"Broj tužilaca nije adekvatan broju ljudi koji im mi procesuiramo", rekao je Vasić i dodao da je broj otkrivenih djela u oblasti privrednog kriminaliteta, odnosno koruptivnih djela u RS, mnogo veći nego u susjednim zemljama.

Vasić je za Radio-televiziju RS rekao da je na kraju 2007. godine Evropska komisija ocijenila da je zabrinjavajuće stanje u auto-kriminalu, iako RS ima pet puta manje krađa automobila u odnosu na Federaciju BiH, a FBiH dva do tri puta manje krađa nego što ih je u zapadnoj Evropi.

"To znači da se na 100 000 stanovnika u RS kralo 15 vozila, dok je u zapadnoj Evropi bilo 10 puta više krađa", precizirao je Vasić.

Kaže da policiji problem u radu prave česti navodi u medijima o korupciji u nekoj oblasti, što utiče da korumpirane osobe više paze da ne budu uhvaćene.

Vasić je dodao da bi korupciju trebalo dokumentovati i da je nije jednostavno braniti na sudu.

"Treba dokazati da je neko zaista uzeo novac, jer u suprotnom ide riječ protiv riječi. Nije nam cilj da nekoga diskreditujemo i proces dokazivanja se ne radi preko noći", naveo je Vasić.

Predsjednik Osnovnog suda u Banjaluci Milan Tegeltija rekao je da je korupcija problem, "jer je postala navika i gotovo tradicija društvenog življenja" i istakao da je suštinski problem dokazivanje korupcije.
Navodeći da još ne postoji prilagođen krivično-procesni mehanizam za istraživanje određenog slučaja korupcije, Tegeltija je rekao da su zakoni odraz političke volje i da odgovorni političari treba da rade na njihovom prilagođavanju.

Prema njegovim riječima, građani bi trebalo da znaju da će kada prijave moguću korupciju to i biti prijavljeno, ali i da će u tom slučaju biti zaštićeni.

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Momčilo Novaković rekao je da činjenica da je BiH na 99. mjestu u Evropi po stepenu korupcije, pokazuje da je riječ o ozbiljnom problemu koji razara društvo.

"BiH je na 99. mjestu po prisutnosti korupcije, što govori da institucije koje već postoje nisu dovoljno učinile u borbi protiv ovog krivičnog djela", smatra Novaković.

Rekao je da je borba protiv korupcije preširok pojam da bi se njime bavili samo parlamenti ili policija.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE