• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđena optužnica braći Rustempašić

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Rijad Rustempašić i drugi!

 Potvrđena optužnica braći Rustempašić Izvor: MONDO

Sud BiH braću Rustempašić, Rijada i Muhameda, te Abdulaha Handžića, Edisa Velića i Edisa Stroila tereti za terorizam i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom.

Prema optužnici, Rijad Rustempašić, Abdulah Handžić i Edis Velić optuženi su za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene.

Muhamed Rustempašić i Edis Stroil terete se za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Rijad Rustempašić organizovao grupu ljudi čiji su članovi postali i Handžić, Velić, Stroil i Muhamed Rustempašić, a koja je nabavljala i posjedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene pogodne za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, video snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena dejstva.

Sve ovo pripremano je u namjeri da se izvrši napad na jedan od identifikovanih objekata radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH, navodi se u optužnici.

Iz Suda je saopšteno da ovakve ideje, stavovi i planirane aktivnosti grupe predstavljaju prijetnju bezbjednosti BiH na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Osumnjičeni su pripadnici vehabijskog pokreta, a ranije je objavljeno da je policija istražnim radnjama došla do saznanja da su namjeravali da izvrše bombaške napade na Katedralu u Sarajevu i franjevački samostan u Fojnici.

Postoji sumnja da su namjeravali da pripreme napade na snage Natoa u BiH i Oružane snage BiH koje treba da idu u Avganistan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE