• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raste "lista nepoželjnih"

Savjet ministara BiH, sastavio listu od ukupno 34 osobe prema kojima će država BiH i u narednih 12 mjeseci provoditi sve mjere restrikcije.

 Raste "lista nepoželjnih"  Izvor: MONDO

Takozvana crna lista utvrđena je u skladu sa Zakonom o primjeni privremenih mjera radi provođenja mandata Tribunala u Hagu, koji je Parlament BiH usvojio još početkom 2006. godine, piše "Avaz".

Lista koja je proslijeđena nadležnim organima u BiH, a posebno Graničnoj policiji , podrazumijeva da se ne dozvoljava ulazak, ali ni tranzit kroz BiH, osobama sa spiska, uz obrazloženje da oni učestvuju u aktivnostima pomaganja osobama koje traži Haški tribunal ili, pak, svojim ponašanjem sprečavaju njegov efikasan mandat, navodi isti list.

Istovremeno, osobama koje se nalaze u BiH ovim potezom je zamrznuta sva imovina u bankama ili drugim finansijskim institucijama, a kako saznaje "Avaz", ovogodišnja crna lista sadrži 34 imena.
Tako je Savjet ministara odlučio da se na listi nađu: Milorad Bilbija, Milovan Cicko Bjelica, Ljuban Ećim, Goranka Hadžić, Ivana Hadžić, Srećko Hadžić, Živka Hadžić, Predrag Jovičić, Dragomir Keserović, Dragan Kijac, Radomir Kojić, Tomislav Tomo Kovač, Predrag Kujundžić, Milomir Mališ i Milorad Šarić.

Takođe i : Jelenko Filaret Mičević, Biljana Mladić, Bosiljka Mladić, Darko Mladić, Milan Ninković, Zoran Ostojić, Petko Pavlović, Čedomir Popović, Branislav Puhalo, Nade Radović, Branko Ratić, Slavko Roguljić, Mirko Šarović, Mrkša Skočajić, Milenko Vračar, Momčilo Mandić i Milan Zogović.

Za razliku od posljednje crne liste Savjeta ministara, sačinjene 2007. godine, broj osoba je smanjen za osam, i to uglavnom članova porodica Stojana Župljanina i Radovana Karadžića.

Nije najjasnije zbog čega se na listi našao Milorad Ulemek Legija, koji izdržava kaznu od čak četiri pravosnažne presude od po 40 godina zatvora i to zbog organizovanja ubistva nekadašnjeg srbijanskog premijera Zorana Đinđića, ubistva Ivana Stambolića, atentata na Vuka Draškovića te slučaju zemunski klan.
Nije jasno ni to zašto je na listi Savjeta ministara BiH Velibor Ostojić, nekadašnji potpredsjednik Vlade RS, koji je preminuo u julu prošle godine.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE