• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS: Incko krši međunarodne zakone

Autor SRNA

Vlada Republike Srpske pozvala je Savjet bezbjednosti da naloži visokom predstavniku "da prestane sa protivpravnim i provokativnim ponašanjem".

Povodom izjave visokog predstavnika za BiH Valentina Incka kojom "direktno krši međunarodno pravo i odredbe Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma", Vlada Republike Srpske pozvala je Savjet bezbjednosti da naloži visokom predstavniku da prestane sa protivpravnim i provokativnim ponašanjem.

Incko se u izjavi za "Volstrit Žurnal", u izdanju za 1. novembar, založio da "zapadna zajednica" smijeni  predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, odnosno on smatra da "Dodik gradi sopstvenu imperiju...", te da "zapadna zajednica treba da razmotri mogućnost da ga smijeni".

Tim povodom Vlada Srpske uputila je pisma Incku, članicama Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira i ambasadama /misijama/ zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN.

Vlada Srpske je u pismima izrazila zvanični protest zbog Inckovog pozivanja na uklanjanje legalno izabranog funkcionera u suverenoj državi, čime se krši načelo neuplitanja u unutrašnje poslove drugih zemalja, kao i Bečka konvencija o diplomatskim odnosima.

U pismima se konstatuje da Inckova izjava predstavlja direktnu povredu načela međunarodnog prava, prema kojem stranim vladama i međunarodnoj zajednici nije dozvoljeno uplitanje u unutrašnje poslove suverenih država, nego imaju obavezu da poštuju njihovu političku nezavisnost.

Vlada Srpske u pismu podsjeća da je Međunarodni sud pravde u predmetu "Nikaragva protiv Sjedinjenih Američkih Država" konstatovao da "načelo neuplitanja podrazumijeva pravo svake suverene države da svoje poslove vodi bez uplitanja spolja", te da je to načelo "sastavni dio međunarodnog običajnog prava".

"Tražiti da strane sile smijene legalno izabranog funkcionera u suverenoj državi predstavlja očigledno kršenje osnovnog načela međunarodnog prava. Isto tako, narušava obavezu koju diplomate imaju po osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima 'da se ne miješaju u unutrašnje poslove države'", ističe se u pismima.

Vlada Republike Srpske podsjeća da je Incko obavezan da poštuje međunarodno pravo i ograničena ovlašćenja koja su visokom predstavniku dale strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Inckova izjava predstavlja grubu povredu obaveze po oba osnova. Iz tog razloga, Vlada Republike Srpske prisiljena je da izjavi snažan prigovor i razočaranje njegovom odlukom. Takvo ponašanje podriva mir i bezbjednost u BiH i nevjerovatno je s obzirom na to da je njegov mandat da pruža podršku u sprovođenju civilnih aspekata Dejtonskom mirovnog sporazuma", naglašava se u pismima objavljenim na sajtu Vlade Republike Srpske.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

Ovi nasi iz vlade nisu odavde zadnjih decenija? Ali neka su im rekli.

MONDO REPORTAŽE