• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Politika SAD na Balkanu se neće mijenjati"

Autor mondo.ba

"Spoljna politika SAD-a ostaje nepromijenjena i nju ne predstavljaju mišljenja komentatora," objasnili su u američkoj ambasadi, komentarišući članak koji je u časopisu "Foreign Affairs" napisao bivši američki diplomata Timothy Less.

Less je svojevremeno službovao na Balkanu.

Analiza političke situacije na području zapadnog Balkana koju je je pomenuti autor objavio u prestižnom časopisu podigla je veliku buru u regionu. U tekstu je naveo da Sjedinjene Države treba da odustanu od dosadašnje politike "njegovanja multietičnosti" i da je potrebno napraviti radikalan zaokret kojim će se izaći u susret "nacionalnim težnjama manjina".

"Treba omogućiti secesiju tih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama, možda u početku kao autonomne regije. "Hrvatski entitet" u BiH će se spojiti s Hrvatskom; Republika Srpska i sjever Kosova sa Srbijom; Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći dio Kosova s Albanijom. U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili spojiti se sa proširenom Srbijom,” piše o tekstu.

"Veliki broj komentatora svakodnevno izražava mišljenje o vanjskoj politici SAD-a. Takva lična mišljenja ne predstavljaju spoljnu politiku SAD-a koja ostaje nepromijenjena – mi se zalažemo za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine", rekli su za N1 iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu

Članak je prokomentarisao i član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić koji kaže mnogi "koji žive daleko nemaju pojma o ovom prostoru."

"Šta bih ja volio? Možda ima nekih elemenata zajedništva. Šta je realno? Znam da to potpuno nije realno,'' rekao je Ivanić za N1.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE