• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada prihvatila ugovor o transportnoj zajednici

Autor mondo.ba

Vlada Republike Srpske je na jutros održanoj telefonskoj sjednici prihvatila Nacrt ugovora o osnivanju Transportne zajednice jugoistočne Evrope. Vlada Republike Srpske.

 Vlada prihvatila ugovor o transportnoj zajednici Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Uslov je da tri nadležna ministarstva: Republike Srpske, Federacije BiH i Savjeta ministara BiH definišu stavove koji će biti prezentovani u okviru Sekretarijata Transportne zajednice.

Naizmjenično će ih prezentovati i zastupati nadležni ministri.

Kako je saopšteno Vlada RS uputila je predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću, ministru komunikacija i transporta BiH Ismiru Jusku, ministrima iz Republike Srpske u Savjetu ministara, kao i Delegaciji Evropske unije u BiH usvojene Zaključke koji se tiču Ugovora o osnivanju Transportne zajednice jugoistočne Evrope, a kojim ih upoznaje sa pomenutim uslovom.

Vlada Republike Srpske smatra da je odredbe Ugovora potrebno preciznije definisati, a Protokol II dopuniti odredbama o zaštiti tržišta do konačnog ulaska BiH u EU i definisanja nadležnosti Regulatornog upravnog odbora, te da je neophodno pribaviti garanciju da potpisivanjem ovog ugovora željeznička preduzeća koja imaju dozvolu za rad (izdatu od država EU ili država potpisnica Ugovora), neće moći koristiti, tj. imati pristup transportnoj infrastrukturi u BiH.

"S obzirom na to da je u toku jučerašnjeg dana, ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, od Vlade Republike Srpske zatražio pojašnjenje Zaključka Vlade od 23.02.2017. godine, u kom se navodi da obaveze iz Nacrta Ugovora o osnivanju transportne zajednice jugoistočne Evrope nisu prihvatljive za Republiku Srpsku prije ulaska u Evropsku uniju, Vlada Republike Srpske je novim Zaključkom informisala Savjet ministara BiH o istom.Ponavljamo, Vlada Republike Srpske ni u jednom trenutku nije bila protiv potpisivanja ovog Sporazuma, nego su se primjedbe odnosile isključivo na uslove i obaveze iz Sporazuma koje Republika Srpska i Bosna i Hercegovina u ovom momentu nisu sposobne preuzeti", stoji u saopštenju Vlade RS.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE