• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četić priznao krivicu za Korićanske stijene

Ljubiša Četić priznao je u ponedjeljak krivicu za ratne zločine na Korićanskim stijenama 1992. godine.

 Četić priznao krivicu za Korićanske stijene  Izvor: MONDO

Prema odredbama sporazuma o priznanju krivice koji je potpisao sa Tužilaštvom BiH, Četić je saglasan da mu bude izrečena zatvorska kazna od 11 do 13 godina, te da prije izricanja presude "lično da izjavu pokajanja žrtvama".

On će Tužilaštvu BiH dati izjavu o dešavanjima na Korićanskim stijenama, u Prijedoru, te u cijeloj BiH od 1992. do 1995. godine, kako bi "dao doprinos rasvjetljavanju učešća i krivične odgovornosti mnogih počinilaca zločina tokom rata", prenosi BIRN.

Ročište na kome će Četić dati iskaz u korist Tužilaštva BiH zakazano je za utorak, a nakon toga će Sud odlučiti da li će prihvatiti sporazum o priznanju krivice.

Prema navodima optužnice, Četić je sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima interventnog voda i Stanice javne bezbjednosti Prijedor, učestvovao u ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

Zbog priznanja krivice, Sudsko vijeće je razdvojilo postupak protiv Četića od ostale petorice optuženih za isti zločin, a u skladu sa odredbama sporazuma, on se obavezao da će svjedočiti protiv njih.

Suđenje optuženima za zločin na Korićanskim stijenama počelo je u martu 2009. godine, a prije Četićevog priznanja krivice u toku je bilo iznošenje dokaza odbrana.

Prvobitno su istom optužnicom bili obuhvaćeni i Damir Ivanković i Gordan Đurić koji su sredinom 2009. godine priznali krivicu i osuđeni su na 14, odnosno osam godina zatvora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE