• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I ministar umiješan u podvođenje maloljetnice?

Ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović demantovao da je uhapšen, ali ne i da je u toku pretres njegove kuće zbog sumnje na prostituciju maloljetnice.

 I ministar umiješan u podvođenje maloljetnice? Izvor: MONDO

U akciji na rasvjetljavanju prostitucije sa maloljetnicom na području Srebrenice i Bratunca policija Republike Srpske pretresla objekte 12 osoba i privela desetinu uglednih građana među kojima su državni i opštinski funkcioneri, mjesni hodža, dvojica policajaca, direktor i profesori Srednjoškolskog centra u Bratuncu.

U Centru javne bezbjednosti Bijeljina u toku je kriminalistička obrada 15 osoba privedenih sa područja opština Bratunac i Srebrenica zbog sumnje da su počinili krivično dijelo trgovine ljudima i prostitucije, dok je jedna osoba u bjekstvu , nezvanično saznaje Srna.

U Bratuncu su uhapšeni Nikola Rankić, direktor Srednjoškolskog centra, te profesori Milivoje Veselinović, Miloš Mitrović, Rade Ostojić, Ljubisav Jovanović i jedan pripadnik bratunačke stanice policije. Nezvanično se saznaje da je među uhapšenim i imam Mirsad Huseinović iz bratunačkog sela Hranča, objavila je agencija Fena.

Takođe, prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Sarajevo-x.com uhapšena su još dva profesora i dva pripadnika policije među kojima i jedan inspektor.

Ministar: Podvaljuju mi!

Sadik Ahmetović izjavio je u Sarajevu da nije privođen u vezi sa ovom akcijom i da će nadležnima dati izjavu. "Nije se ništa jutros dešavalo u mom kabinetu", rekao je Ahmetović novinarima u zgradi Parlamentarne skupštine BiH dodavši da je informisan da se ljudi u Srebrenici i Bratuncu privode zbog djevojčice koju je on prošle godine stipendirao.

"Apsolutno stojim iza toga da nemam vezu sa tim, i da sam sigurno čist. Ja sam danas rekao istinu, i oni to mogu provjeriti na mnogo adresa u BiH“, rekao je novinarima Ahmetović, nakon ispitivanja u policiji.
On je istakao da će tražiti od Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se brzo izjasni o svim današnjim navodima u javnosti koji su, prema njegovim riječima, predstavljali i informacije i dezinformacije.

"Povezano je moje stipendiranje ove djevojčice sa svim ovim što se dešava u Srebrenici, što je jedan ružan i nizak način da se neko diskredituje. Očekujem da Tužilaštvo i policijski organi vrlo brzo dođu do istine ko stoji iza toga“, rekao je Ahmetović.

On nije želio da prejudicira, dok se to zvanično ne provjeri, ko bi mogao stajati iza toga, „kako nikome unaprijed ne bi naturao takav teret“.

"Smatram da je to cijena nekih mojih poteza koji su napravljeni u protekla tri mjeseca mog mandata, cijena povjerenja koje vlada unutar bezbjednosnih agencija u BiH, odnosno cijena uspjeha koja vas u BiH može koštati“, rekao je ministar bezbjednosti BiH. Izvještač Srne prethodno je javio da je u srebreničkom selu Podgaj u toku pretres kuće Ahmetovića.

Srna nezvanično saznaje da je žrtva ove afere maloljetna djevojčica, Romkinja, učenica Srednjoškolskog centra u Bratuncu, koja je prije mesec dana nestala, a navodno je smještena u jednoj od "sigurnih kuća".



Istraga protiv bake maloljetnice?!

Okružno tužilaštvo u Bijeljini pokrenulo je istragu protiv žene M.M. iz mjesta Rakovac kod Bratunca koja se sumnjiči za nasilje nad djetetom i trgovinu ljudima radi prostitucije na štetu maloljetne M.M, rekla je portparol tužilaštva Danka Prodanović.

Ona je dodala da je na području opština Bratunac i Srebrenica, po nalogu bijeljinskog Okružnog suda,  obavljen policijski pretres u stambenim i drugim objektima 12 osoba, ali da nema informacije da je bilo koja osoba privedena na saslušanje.

Ona je navela da je Okružni sud u Bijeljini 10. marta donio naredbu za pretres stambenih i drugih prostorija koje koristi 12 osoba na području dvije opštine radi prikupljanja dokaza i predmeta kojima su počinjena ova krivična djela, rekla je Prodanovićeva. Naredba je, dodala je ona, donesena i po nalogu MUP-a RS, odnosno Kriminalističke policije MUP-a, o čemu je bio upoznat okružni tužilac.

Prodanovićeva je dodala da je istraga u ovom slučaju i dalje u toku. Ona nije mogla komentarisati nezvaničnu informaciju da je u planu pretres 100 osoba koja se dovode u vezu sa trgovinom ljudima i prostitucijom u ovom slučaju nad maloljetnicom, kao ni informaciju da je među privedenim, prema nezvaničnim informacijama, i zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković.
"Ne mogu potvrditi takve podatke i nemam nikakvu informaciju o tome", rekla je Prodanovićeva.

Ona nije mogla da potvrdi ni gdje se trenutno nalazi maloljetnica nad kojom su u prethodnom periodu, kako se nezvanično saznaje, vršene bludne radnje, jer ju je ''prodavala'' njena baka starateljka M.M.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo potvrdio je da se i pripadnici Policije RS dovode u vezu sa slučajem seksualnog iskorištavanja maloljetnice i naveo da će se prema njima odnositi najstrože.

"Razočaran sam zbog toga", rekao je Čađo novinarima u Banjaluci i istakao da će se prema pripadnicima Policije RS, kao i prema svim ostalim počiniocima, odnositi najstrože na način određen zakonom.

On je naglasio da su u skladu sa naredbom ovog suda i tužilaštva obavljeni pretresi, a obradom je obuhvaćeno više osoba ''među kojima, nažalost, ima i onih iz Policije RS koji se dovode u vezu sa ovim djelom''.
''Ovo ne znači završetak poslova koji se tiču ove akcije. Pripadnici Policije RS provodili su te aktivnosti  i nema informacija o aktivnostima drugih agencija'', rekao je Čađo.

Čađo nije želio da odgovori novinarima na pitanje da li je predmet ove akcije i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Sadik Ahmetović i da li je uhapšen zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Upitan da li će Ahmetović biti pozvan radi davanja izjave o ovom slučaju, Čađo je rekao da ne može govoriti o tome u ovom trenutku, jer je to pitanje odnosa i naredbi koje je izdalo nadležno tužilaštvo.

I dok na teritoriji Srebrenice i Bratunca traje policijska akcija šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić zatražio je od Kolegijuma ovog doma informaciju o ovim zbivanjima.

"Kruži priča da neko hapšenje treba da se dogodi u zgradi parlamenta", rekao je Kalabić.

U slučaju da se dobije informacija će biti hapšenja u parlamentu BiH i da se u Bratuncu hapse ljudi, Kalabić je predložio da se prekine ova sednica i zakaže vanredna, kako bi se poslanici informisali o detaljima akcije.

SDA o optužbama

Stranka demokratske akcije BiH smatra da se u slučaju kojim se optužbe za navođenje na prostituciju u slučaju malodobne M. M. iz bratunačkog naselja Rakovac vežu i za potpredsjednika ove stranke ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića radi o političkim manipulacijama jer se već pokazalo da je Ahmetović uspješan i dobar ministar, izjavio je novinarima u Sarajevu portparol SDA Salmir Kaplan.

"Kao takav, sigurno je nekome zasmetao i sve ovo što se dešava oko njega smatramo dijelom političkih manipulacija", kazao je Kaplan.

Portparol SDA je naglasio da ova stranka vjeruje u rad državnih institucija za provođenje zakona i vjeruje da će organi za provođenje zakona dokazati da je Ahmetović u cijeloj ovoj priči nevin.

"Stranka demokratske akcije stoji čvrsto iza gospodina Sadika Ahmetovića i daje mu podršku" poručio je Kaplan.

Upitan da li može konkretno reći o tome ko stoji iza navodnih podvala Ahmetoviću, on je kazao kako je "SDA odgovorna stranka da bi već sada mogla uprijeti prstom i prozvati nekoga".

"Složit ćete se sa mnom da u BiH ima puno onih kojima može zasmetati jedan uspješan ministar", rekao je novinarima glasnogovornik SDA Salmir Kaplan.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE