• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvanično pranje ruku od lažnog hirurga

Primjer lažne diplome Siniše Aleksića, koji je mjesec dana asistirao na operacijama u Kliničkom centru u Banjaluci neće poslužiti ni kao opomena.

 Zvanično pranje ruku od lažnog hirurga Izvor: MONDO

Prevara je, na sreću, prošla bez posljedica.

Iako rukovodstvo zdravstvenih ustanova ima mogućnost da zatraži od Prosvjetne inspekcije da proveri bilo koju diplomu koja im se učini sumnjiva, direktor KC Mirko Stanetić na pitanje hoće li to raditi ubuduće pri zapošljavanju novih zdravstvenih radnika, odgovara: „To nije mandat Kliničkog centra.“ Takođe, tvrdi da ranije nikada nisu provjeravane diplome ljekara jer „svako odgovara za svoja djela“.

„Ako neko donese diplomu o završenom fakultetu i uvjerenje o položenom državnom ispitu i licencu, bespredmetno je da se mi bavimo provjeravanjem da li je neko završio fakultet ili nije. To nismo radili, niti treba da to radimo“, kaže Stanetić za Blic.

Iako je javnost bila poprilično šokirana saznanjem da je lažni ljekar stažista mogao i da operiše pacijente da na vrijeme nije otkriven, čini se da bi se i u budućnosti mogli desiti ovakvi propusti. Naime, Prosvjetna inspekcija RS provjerava diplome samo po prijavi, a direktor KC Mirko Stanetić otvoreno kaže da se time ova ustanova neće baviti. Ostaje nejasno i to kako je Aleksić uopšte zaposlen, a da pri tome nije poznat ni doktorima koji rade u KC, ali i predaju na Medicinskom fakultetu u Banjaluci. Na pitanje da to prokomentariše, Stanetić odgovara da „ne zna i da to pitamo lekare“.

Da nije u redu da se koplja lome samo o leđa jednog čoveka, smatraju u Centru civilnih inicijativa jer kažu da „neko za ovaj propust mora odgovarati i u KC“.
„Nije problem samo u diplomi tog momka, problem je kako se dobija specijalizacija u RS, ko je dobija i kako se dolazi do radnog mesta? Ko su ti ljudi koji su ga zaposlili? Taj momak je svakako sebi upropastio život, ali to nije poenta. I dalje su na istim mestima ostali da sjede oni koji će sutra kada se sve ovo zataška opet nekom fiktivnom lekaru dati da uđe u operacionu sali i da pogrešno leči čoveka“, navode u CCI BiH.

Oni smatraju da neko mora ostati bez posla ili biti bar suspendovan u KC, a ne da, kako navode, „Stanetić samo izađe pred javnost i kaže da bi zadavio momka koji je lažirao diplomu“.
Smatraju da ovo svima treba da bude nauk jer je reč o zdravstvenom sistemu i kadru koji liječi ljude. Njima je posebno nevjerovatno da niko nije poznavao Aleksića, budući da studiranje na Medicinskom fakultetu dugo traje i da lekari sa KC predaju i na ovom fakultetu.

I u razgovoru sa nekim ljekarima koji su htjeli da ostanu anonimni smatraju da se desio ogroman propust u menadžmentu KC. Tvrde da su oni morali prilikom zapošljavanja da dostave mnogobrojne potvrde, iako su ih, s druge strane, svi znali jer su obavljali praksu u zdravstvenim ustanovama pre zaposlenja.
„Neshvatljivo je da niko nije pozvao Medicinski fakultet i proverio da li je neko završio fakultet. To je bar lako i to treba raditi ubuduće“, navode ljekari.

( MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE