• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranci horski zakukali zbog sudija i tužilaca

Autor Agencije

Ambasade SAD i Velike Britanije u BiH izrazile su "duboku zabrinutost" zbog zaključaka koje je usvojio VSTS BiH nakon informacija Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS.


Smatraju neprimjerenim pritiskom zahtjev da se dostave podaci da li su pojedine sudije i tužioci bili predmet istrage.

"Zahtjev VSTS-a da im se dostave informacije o tome da li su sudije ili tužioci koji se pominju u izvještaju Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Srpske bili predmet istrage, vrši neprimjeren pritisak na ova lica, ali u širem kontekstu, i na svakog sudiju i tužioca u zemlji", stav je ambasada SAD i Velike Britanije.

U zajedničkom saopštenju ambasada SAD i Velike Britanije ističe se zabrinutost i zbog toga što je VSTS zadužio tužilaštva da sastave spisak optuženih za ratne zločine na osnovu etničke pripadnosti, s obzirom na to da se time dalje politizuju sudski postupak i procesuiranje predmeta ratnih zločina.

"Smatramo uznemirujućim poziv VSTS-a za izmjenu Zakona o VSTS-u, što bi omogućilo razrješenje sudija i tužilaca bez sprovođenja disciplinskog postupka. Razrješenje sudija i tužilaca bez odgovarajuće procedure u suprotnosti je sa ključnim garancijama Evropske konvencije o ljudskim pravima, te podriva vladavinu prava u BiH", navode iz ambasada SAD i Velike Vritanije.

Iz ambasada dvije zemlje priznaju da "postoji potreba da se poboljšaju kriterijumi za imenovanje i razrješenje sudskih službenika u BiH".

Predstavnici ambasada SAD i Velike Britanije smatraju da bi ovakvi zaključci "otvorili vrata neprikladnoj političkoj kontroli nad zaposlenim u pravosuđu BiH".

"Nezavisno i nepristrasno pravosuđe od vitalnog je značaja za vladavinu prava i ključna je demokratska vrijednost. Nezavisno pravosuđe mora biti u stanju da djeluje bez političkog uticaja ili drugih spoljnih pritisaka, uključujući medije", poručili su iz ambasada.

VSTS je juče usvojio zaključak da od Ministarstva pravde BiH, Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH zatraže da se po hitnoj proceduri izvrši dopuna člana 44. Zakona o VSTS-u u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez sprovedenog disciplinskog postupka.

OHR je zabrinut zbog zaključaka VSTS-a BiH u vezi sa informacijom koju je dostavio Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, koja sadrži i "prijedlog za smjenu sudija i tužilaca bez odgovarajućeg disciplinskog postupka".

"Posebno je zabrinjavajući zaključak VSTS-a prema kojem će VSTS tražiti od Ministarstva pravde BiH, Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH da u hitnoj proceduri izmijeni Član 44 Zakona o VSTS-u BiH u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti razrješenja sudija ili tužilaca bez sprovedenog disciplinskog postupka", saopšteno je iz OHR-a.

Stav OHR-a je da su takvi postupci, usmjereni protiv nosilaca pravosudnih funkcija, u suprotnosti sa deklarisanim ciljem VSTS-a da izgradi nezavisno i profesionalno pravosuđe.

"U zemlji koja se rukovodi vladavinom prava, a BiH je takva u skladu sa Aneksom 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir, sudska vijeća imaju značajnu ulogu u zaštiti i promociji nezavisnosti pravosuđa tako što doprinose očuvanju integriteta i nezavisnosti sudija i tužilaca, a posebno tako što ih štite od neprimjerenog spoljnjeg uticaja ili pritiska", navedeno je u saopštenju.

Mandati sudija i tužilaca, kako su naveli iz OHR-a, treba da budu potpuno sigurni, a smjene mogu doći u obzir tek po okončanju pravičnog, transparentnog i odgovarajućeg disciplinskog postupka.


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE