• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Davidovi zakoni“ po hitnoj proceduri idu u NSRS

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Neformalni Antokoruptivni tim u Narodnoj skupštioni RS (PAK) danas je na vanrednoj sjednici usvojio prijedloge izmjena i dopuna dva zakona povodom posljednjeg izvještaja Anketnog odbora NS RS u vezi sa slučajem smrti Davida Dragičevića.

 „Davidovi zakoni“ po hitnoj proceduri idu u NSRS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ovi tzv. „Davidovi zakoni“ će, kako je najavljeno danas, po hitnoj proceduri biti upućeni u parlamentarnu proceduru kako bi se našli već na narednom redovnom zasjedanju NSRS, a s obzirom na to da će sjednica koja će najvjerovatnije početi 19. juna biti i posljednja u ovom mandatu. U pitanju su izmjene i dopune Zakona o javnim tužilaštvima RS, te Zakona o krivičnom postupku RS.

Predsjedavajući ovog kluba Adam Šukalo je istakao da ovo nisu samo „Davidovi zakoni“, nego i „Milanovi (Vukelić op.a.), Nikolini (Đurović op.a.),zakoni koji je će pomoći porodici ubijenog Branislava Garića i drugo“.

On je ocijenio da zbog nepovjerenja u institucije u RS „građani sve više žele da pravdu uzmu u svoje ruke“,a što treba spriječiti omogućavajući svakome pravo na pravično suđenje.

"Ukoliko sada ne bude podrške za ove zakonske izmjene, isti prijedlog ćemo upititi već nakon izbora, 8. oktobra, i prije formiranja većine i vlasti", dodao je Šukalo.

Izmjene i dopune Zakona o javnim tužilaštvima RS koje predlažu opozicioni poslanici podrazumijevaju brisanje člana kojim je definisana „opšta amnestija tužilaca“.

"Tužiocu u RS sada ne mogu biti krivično gonjeni u vršenju službene dužnosti ili odgovarati u građanskom postupku. Ovakav član ne postoji u zakonodavstvima u BiH niti bilo gdje u civilizovanom svijetu koliko smo mi uspjeli analizirati za ovaj kratak period", istakao je Šukalo.

Podvukao je da time „ne žele izvršiti pritisak na rad javnih tužilaštava“.

U prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku RS, zahtijeva se da se uvede mogućnost da, ukoliko tužilac odluči da nema gonjenja, oštećena strana može nastaviti postupak pred sudom, te uvođenje obaveze da je tužilaštvo dužno da u roku od 30 dana odluči o podnesenoj prijavi.

Povod za ovakav prijedlog je, kako je objasnio Šukalo, da se ne dozvoli da „u slučaju Dragičević tužilačka odluka bude presudna i da se predmet zatvori“, a sve ukoliko tužilac ocijeni da nema elemenata krivičnog djela i da se istraga dalje ne sprovodi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE