• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud BiH nije nadležan za srpski jezik

Autori mondo.ba Autori SRNA

Ustavni sud BiH, zbog nenadležnosti za odlučivanje, odbacio je kao nedopušten zahtjev za ocjenu ustavnosti ustava Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

 Ustavni sud BiH nije nadležan za srpski jezik Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U navedenim kantonima ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski jezik i ćirilično pismo.

Ustavni sud BiH je u obrazloženju odluke naveo da poštovanje principa konstitutivnosti naroda i principa nediskriminacije, kao pitanje koje je i u nadležnosti entiteta Federacije BiH, prije svega pokreće pitanje usklađenosti akata koji sadrže odredbe o ovom pitanju sa ustavom entiteta, za koje je konačni autoritet entitetski ustavni sud.

Imajući u vidu relevantnu praksu Ustavnog suda FBiH, njegovu presudu od 16. maja, Ustavni sud BiH smatra da ne postoje ni okolnosti koje bi ukazale na to da taj entitetski sud tumači i primjenjuje entitetski ustav suprotno Ustavu BiH, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti ovih ustava podnio je Mladen Bosić, u vrijeme podnošenja zahtjeva zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ustavni sud obavio je i raspravu o zahtjevu Borjane Krišto, tada zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH sa odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a odluku u ovom predmetu će donijeti na jednoj od narednih sjednica.

U saopštenju se navodi da Krišto smatra da su osporene odredbe, koje se odnose na preduzimanje prisilnog tretmana s ciljem prikupljanja dokaza, suprotne Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji jer ne preciziraju stepen do kojeg je prisilni medicinski zahvat neophodan za pribavljanje dokaza, opasnost po zdravlje osumnjičenog, način na koji je procedura zahvata sprovedena, fizički bol i psihičku patnju koju je zahvat prouzrokovao.

Ustavni sud je odbacio zahtjev i Opštinskog suda u Sarajevu /sudije Jasmine Aljičević/ za ocjenu kompatibilnosti odluka Skupštine opštine Trnovo o izmjenama i dopunama Odluke o uvođenju obaveze plaćanja naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta broj 01-23-346/12 od 14. februara 2012. godine i o utvrđivanju cijena proizvodnje i distribucije vode broj 01-14-2522/13 od 1. oktobra 2013. godine zbog nenadležnosti za odlučivanje.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici biće dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na internet stranici Ustavnog suda BiH.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kb

Ma i sudovi rade kad kako.

MONDO REPORTAŽE