Zloupotreba djeca u politickoj kampanji

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Mi, djeca iz predizborne kampanje

Autori mondo.ba Dragana Božić
Autori mondo.ba Dragana Božić

Zloupotreba djece u političke svrhe postala je uobičajena pojava u BiH, naročito u vrijeme predizborne kampanje. Zakon ne štiti najmlađe, a ombudsmani upozoravaju – kršite prava djece.

Pojavljivanje djece na predizbornim skupovima, slikanje sa političarima i objavljivanje takvih fotografija u medijima, ili na društvenim mrežama u BiH je postalo gotovo prihvatljivo iako institucije za zaštitu djece i njihovih prava složne su da je takvo korištenje djece zloupotreba. Međutim, klinci nerijetko učestvuju u aktivnostima političara.

„Djeci nije mjesto na bilbordima, tribinama, posterima i drugim aktivnostima koje imaju za cilj promociju političkih stranaka, već u programima koje unapređuju položaj djece, a koji će u datim uslovima ponuditi moguća rješenja i odgovoriti na potrebe djece, kaže za MONDO Vesna Popović iz institucije Ombudsmana za djecu RS. 

Popovićeva ističe da zaštita djece u svim oblastima, pa i u ovoj, zahtijeva jasna pravila koja uređuju obaveze nadležnih službi i institucija, te postupanje i odgovornost za nepoštovanje utvrđenih pravila i procedura.

Bosna i Hercegovina svojim izbornim pravilima nije prepoznala ni potrebu ni važnost zaštite djece i njihovih interesa u političkoj kampanji, tako da utvrđena pravila ponašanja utvrđena u izbornoj kampanji ne prepoznaju djecu i njihovo pravo na zaštitu od moguće zloupotrebe“, naglasila je Popovićeva.

Osim što se djeca pojavljuju na predizbornim skupovima, političke stranke ih stavljaju i u promotivne spotove koji se emituju na TV stanicama ili internet platformama.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je prije 15 dana sa Unicefom BiH potpisala Memorandum o zaštiti i promociji prava djeteta u BiH, ali postavlja se pitanje zašto već godinama niko ne reaguje na zloupotrebe.

Direktor RAK Predrag Kovač tada je ukazao na trend koji se pojavljuje za vrijeme predizborne kampanje, te dodao da na tu pojavu treba najoštrije reagovati.

„Mediji neosporno imaju sve veći značaj u životu djece, ali odgovornost za zaštitu djece u medijima dijele roditelji, mediji i regulatori”, kazao je Kovač prilikom potpisivanja ovog dokumenta.

Iako odgovornost dijelimo svi, iz RAK-a su za naš portal kratko izjavili kako ova agencija u periodu predizborne kampanje vrši stalni monitoring programa određenog broja nosilaca dozvola, te će u slučaju uočenih nepravilnosti, ili po primljenom prigovoru, po službenoj dužnosti pokrenuti postupke ispitivanja mogućeg kršenja primjenjivih pravila i propisa.

„U slučaju utvrđenih kršenja, Agencija će izreći izvršne mjere u skladu za Zakonom o komunikacijama. O rezultatima monitoringa i eventualnih postupaka javnost će biti blagovremeno obaviještena“, rekla nam je Lea Čengić, šef Odsjeka za međunarodnu saradnju u emitovanju.

Članom 20. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija regulisano je učešće maloljetnika u sadržajima pružalaca medijskih usluga na način da je zabranjeno korištenje maloljetnika u političke svrhe.

Ipak, možda najveću odgovornost snosi Centralna izborna komisija kojoj je Ombudsman za djecu uputio preporuku kojom je predloženo preduzimanje potrebnih mjera i aktivnosti radi otklanjanja situacija koje dovode do povreda prava i interesa djece u političkim kampanjama, na način da se Izbornim zakonom, pored definisanih pravila ponašanja, definiše zabrana zloupotrebe djece u političke svrhe, te da se utvrde odgovarajuće sankcije za postupanja suprotna utvrđenoj zabrani. 

Prema odgovoru Centralne izborne komisije navedena preporuka Ombudsmana za djecu upućena je na razmatranje Interresornoj radnoj grupi za izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine“, kaže Vesna Popović iz Ombudsmana.

Iz CIK-a BiH kažu kako su preporuku primili ali da o tome odlučuje Parlament BiH, ali da oni u svakom slučaju apeluju na stranke da ne zloupotrebljavaju djecu u političke svrhe.

„U Izbornom zakonu nije definisan problem zloupotrebe djece u političke svrhe, ali CIK ne može donijeti izmjene Izbornog zakona, mi samo predlažemo, a izmjene mora uraditi Parlament BiH“, kazala je Maksida Pirić, portparol CIK-a.

Ono što je bitno naglasiti, a potvrđeno nam je i u CIK-a, je da nijedna politička stranka do sada nije kažnjena zbog zloupotrebe djece u predizbornoj kampanji.

„Čak i ako neko lično prijavi ovaj problem nije moguće izreći sankcije, jer ne postoji uporište u zakonu“, izjavila je Pirić.Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader