• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koliko zarađuju poslanici u NSRS

Autor mondo.ba

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), čiji će desti saziv biti konstituisan danas, potrošiće u idućem mandatu više od 40 miliona maraka, a prosječna zarada svakog poslanika za taj period iznosiće oko 100.000 KM.

 zarada poslanika u NSRS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

U Nacrtu budžeta Republike Srpske za 2019. godinu predviđeno je da Narodna skupština RS raspolaže sa 10,5 miliona maraka, što je za četiri odsto više nego ove godine (10,1 milion KM).

Kako je objavio portal Capital.ba najveći rast troškova, i to za 26 odsto, predviđen je na poziciji rashoda za smještaj skupštinskih poslanika. Ove godine za te namjene bilo je izdvojeno 293.000 KM, dok će iduće godine za smještaj poslanika biti potrošeno 370.000 KM.

Za vrijeme zasijedanja i zvaničnih sastanaka, pored smještaja, poslanici imaju obezbijeđene i obroke. Sve privilegije koje imaju nisu dovoljne, pa će poslanici dobijati i visoke plate.

Plata profesionalnih poslanika, odnosno onih koji će biti zaposleni u Narodnoj skupštini u punom kapacitetu iznosiće oko 2.580 KM, bez minulog rada. Ako je poslanik šef kluba poslanika plata mu se uvećava za 383 KM, a ako je zamjenik šefa kluba poslanika uvećava se za 128 KM. Ako je poslanik predsjednik radnog tijela uvećava mu se plata za 255 KM.

Naknada koju primaju poslanici koji nisu zaposleni u NSRS iznosi 70 odsto osnovne plate profesionalnih poslanika, odnosno oko 1.800 KM, a ako obavljaju dodatne poslove naknada im se uvećava za iste iznose kao profesionalnim poslanicima.

U Nacrtu budžeta za 2019, na poziciji bruto naknade poslanika, u idućoj godini namijenjeno je isto koliko i ove godine, 1,1 milion KM, dok je za bruto plate svih zaposlenih u parlamentu, među kojima su i profesionalni poslanici, biti izdvojeno 6,5 miliona KM. To je pet odsto više nego ove godine kada je za plate zaposlenih bilo predviđeno 6,1 milion KM.

Pored plata koje će poslanici primati, poslanički klubovi dobijaju i grant od pola miliona maraka. Toliko su imali i u budžetu za ovu godinu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE