• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH prijete sankcije Energetske zajednice

Autor mondo.ba

Energetska zajednica (EZ) ponovo će uvesti sankcije BiH ako u roku od pola godine ne budu ispunjene obaveze koje je prihvatila.

 BiH prijete sankcije Energetske zajednice Izvor: Mondo/Goran Sivački
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Ovo je za "Nezavisne novine" potvrdila Barbora Pojner, portparol Sekretarijata te organizacije.

POVEZANE VIJESTI

"Ako ne bude bilo istinskog napretka unutar narednih šest mjeseci od zadnjeg Ministarskog sastanka održanog u Skoplju, mjere za neimplementaciju sporazuma protiv BiH će biti reinstalirane", rekla je Pojnerova.

Budu li sankcije usvojene, najvjerovatnije će se odnositi na uskraćivanje novca za projekte iz oblasti energetike.

Jedna od ključnih obaveza koju BiH nije ispunila odnosi se na gasni sektor, a s obzirom na to da BiH ne pokazuje namjeru da u skoroj budućnosti mjere implementira, može se očekivati da se ni u narednom periodu neće ništa značajnije promijeniti.

Iz Energetske zajednice kažu da BiH nije ispunila nijednu od pet obaveza i navode da FBiH nije pokazala volju za konsenzus na širim institucionalnim nadležnostima na državnom nivou, a da je RS unilateralno nastavila s implementacijom mjera po svom nahođenju.

"BiH je danas dalje od usvajanja državnog zakona o gasu nego ikad ranije, koji bi primijenio mjere iz Trećeg energetskog paketa, zbog čega je zemlja izložena nekoliko kaznenih mjera od strane Ministarskog savjeta Energetske zajednice još od oktobra 2015", naveli su u Eneregetskoj zajednice.

"Najuspješniji" smo u kriterijumima međupovezanosti gasnih operatera i pristupu drugim mrežama, gdje smo implementirali 16 odsto obaveza. Tek 14 odsto obaveza implementirali smo od mjera koje regulišu veleprodaju gasa, a deset odsto mjera u oblasti maloprodaje.

Kada se radi o odvajanju operatera od vlasnika infrastrukture, nije implementirana nijedna mjera.

U prosjeku, kako proizlazi iz podataka koje smo dobili iz Energetske zajednice, implementirano je tek 11,2 odsto mjera, odnosno tek jedna od deset.

"Nijedan operater nije niti izdvojen, niti sertificiran. Distribuciju gasa obavljaju iste kompanije koje su uključene u nabavku i trgovinu gasom", ističu u Energetskoj zajednici.

Što se tiče maloprodaje, ističu da u RS postoje različiti snabdjevači, a da se cijene regulišu samo za domaćinstva, a kad se radi o međupovezanosti, pregovori između Srbije i BiH još nisu ni počeli.

"Tržište gasa u BiH, koje je odvojeno prema entitetima, ne postoji. Ne postoji ni organizovana tačka trgovine, kao ni virtuelna platforma ili platforma za sravnavanje računa", rečeno nam je.

Petar Đokić, ministar energetike RS, kaže za "Nezavisne" da je RS kroz BiH dio Energetske zajednice, te da je RS dala vidljivi doprinos da evropske obaveze i direktive budu ispoštovane na način kako je utvrdila Energetska zajednica.

Problem je, prema njegovom mišljenju, što FBiH i dalje želi da se sva energetska politika koncentriše na nivou BiH i da se postojeće nadležnosti koje imaju entiteti prenesu na nivo BiH.

"Mi to ne možemo dopustiti zato što bismo kršili Ustav i postojeće zakone. I u okviru toga mi smo nudili zakonska rješenja. Ljudi iz EZ, gospodin Janez Kopač najčešće, govore da ta pitanja nisu riješena. Istina, Kopač je proteklih mjeseci bio korektan i nije upirao prst u RS, nego je govorio da su problemi u BiH, a ja sam uvjeren da je daleko više mislio na FBiH kao na onog ko stvara problem", rekao je Đokić. Iz FBiH nismo dobili odgovor, iako smo pitanja poslali još prije desetak dana.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE