• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajednička izjava – RS nastavlja slaviti 9. januar

Autor mondo.ba

Predstavnici parlamentarnih stranaka u RS potpisali su danas na sastanku kod predsjednice RS Željke Cvijanović zajedničku izjavu u kojoj je podvučeno da će RS nastaviti da slavi 9. januar kao Dan RS.

 9. januar sastanak opozicija i vlast Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Sastanak kojem je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik održan je u Palati Republike, a u vezi sa posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH koji je ponovo 9. januar proglasio neustavnim.

Odluka Ustavnog suda BiH je ocijenjena kao "neprihvatljiv politički akt" čiji je cilj, kako je navedeno, negacija legaliteta i legitimiteta RS.

Ponovljen je stav da je odluka donesena preglasavanjem, te izražena potreba za jedinstvom u RS kako bi se odbranila njena prava i interesi.

Istaknuto je i da se odlukom Ustavnog suda BiH atakuje na demokratski iskazanu volju na referendumu, koji je ovim povodom održan 25. septembra 2016. godine u RS.

"Aktivnosti RS i njenih predstavnika u BiH zavisiće od antiustavnih aktivnosti usmjerenih protiv RS. Stoga očekujemo podršku za sprečavanje kršenja Dejtonskog sporazuma zbog čega mogu nastupiti ozbiljne posljedice po teško uspostavljeni mir i stabilnost u BiH," zaključuje se u spomenutoj izjavi.

Nakon sastanka predsjednica RS je poručila da su "odnosi unutar BiH postali nepodnošljivi", te podsjetila na ranija osporavanja grba i himne Republike Srpske.

"Ovo što se dešava za dan RS je jedan od političkih napada usmjeren na politički sistem RS, njeno nacionalno biće i ustavni kapacitet," kazala je Cvijanović.

Podvukla je da će se dan RS nastaviti slaviti 9. januara.

"To je istorijska činjenica i nije u mandatu nijednog suda," dodala je.

Ona je navela i da se Ustavni sud BiH u svojoj odluci, poziva navodno na član koji je ne postoji u Ustavu BiH. 

"Poražavajuća je činjenica da se važna institucija, koja treba pokazati kredibilitet, poziva na član Ustava koji ne postoji. Pokazali su toliko neprofesionalnosti i površnosti. Ustavni sud BiH je počeo da postepeno preuzima ulogu koju je ranije ovdje činio OHR," kazala je Cvijanović.

Nije precizirala koji će eventualno biti naredni koraci, te da li će se Zakona o Danu RS ponovo naći na sjednici Narodne skupštine RS.

"Neću objašnjavati tehničke stvari. Imamo odgovore na sva pitanja, ne samo ovo, nego i sva druga koji mogu biti potencjalna prijetnja za RS," istakla je Cvijanović.

Komentarisala je i današnji sastanak 12 udruženja iz FBiH koji najavljuju inicijativu pred međunarodnim institucijama "s ciljem zaštite pravne istine, prava žrtava i zaustavljanja prakse negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti i glorifikacije njihovih izvršilaca", a na osnovu presude Radovanu Karadžiću.

"RS je zaštićena kao ustavna kategorija sa svojim ustavnim nadležnostima. Neko stalno podiže političku temperaturu, pokazuje mržnju i netrpeljivost. RS je verifikovana u Dejtonskom sporazumu i ustavu, a ukoliko to ne bi bilo tako, ne možemo govoriti ni o BiH,"  zaključila je Cvijanović.

B.S.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Odlicno

Pa dragi nasi politicari to su ljudi rjesili prije 25 god.u rovovima,neznam cemu tolika suvisna prica,slavice se i ok.Ajde sad malo predizbornih obecanja,novih radnih mjesta mimo partijske linije,kako sacuvati narod sto odlazi a pogotovo mlade,jer skola i prvacica je sve manje.Ko ce slaviti za 50 god.ako se ovako nastavi.

Laufer

Cemu vi pricate 9 januar niko upamtite niko nikakvim zakonima nikakvim sudovima ne moze zabraniti da se slavi..Oni koji su razbili Jugosaviju,sad pricaju o ustavnom sudu,Puknite od muke 9januar se slavi za sve vijeke vjekova.

MONDO REPORTAŽE