• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slavimo trijumf nad fašizmom

Autori mondo.ba Autori Agencije

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije pet godina kasnije, biće obilježeni nizom manifestacija i u BiH.

 Obilježavanje 9. maj Dan pobjede nad fašizmom Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

Maršom "Besmrtnog puka" od Trga Krajine do Trga palih boraca NOR-a, danas će Banjaluci početi centralna manifestacija povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Marš "Besmrtnog puka", koji se održava u više od 500 gradova svijeta, u Banjaluci će ove godine biti organizovan treći put, a počeće u 11.00 časova.

U 12.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca, u 12.15 obraćanje zvaničnika, a nakon toga umjetnički program.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja će položiti vijenac u 11.30 časova na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.

Centralnoj manifestaciji povodom 9. maja prisustvovaće i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade Republike Srpske, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Parada u Moskvi: Rusija predstavlja svijetu vojnu silu

Ove godine marš “Besmrtnog puka” po prvi put će se održati I u Istočnom Sarajevu.

Okupljanje je predviđeno u 11.00 časova ispred zgrade Gradske uprave, gdje je predviđeno obraćanje zvaničnika nakon čega će uslijediti šetnja Spasovdanskom i Hilandarskom ulicom.

Delegacije grada Istočno Sarajevo, ruske Ambasade, boračkih organizacija i SUBNOR-a položiće vijence na spomen-obilježja u Parku narodnih heroja na Sokocu u 14.00 časova, a vijenci i cvijeće biće položeni i na spomen-obilježja u ostalim opštinama Istočnog Sarajeva.

Ovim povodom, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 18.00 časova biće održana i svečana akademija.

Gradski odbori vijence će položiti u većini gradova Srpske na spomen obilježja stradalih u antifašističkoj borbi.

Povodom Dana pobjede održaće se I borjni kulturni događaji. Tako će u Banjaluci večeras u 20 časova u Banskom dvoru koncert održati ansambl “Aleksandar Nevski”, dok se na Kastelu sinoć održao koncert “Živjeti slobodno”.

Vječni plamen nakon više od 20 godina na Spomen-parku Vraca

Centralna manifestacija proslave Dana pobjede nad fašizmom bit će održana danas na Spomen-parku Vraca, kada će nakon više od 20 godina ponovno biti upaljen vječni plamen.

Delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo će nakon toga položiti cvijeće i na taj način odati počast žrtvama fašizma.

Prisutnim će se obratiti nekadašnji predsjednik bivše Jugoslavije i penzionisani bosanskohercegovački političar Raif Dizdarević, a 150 članova hora i orkestra srednje Muzičke škole iz Sarajeva izvešće himnu Bosne i Hercegovine i Odu radosti.

Tim događajem bit će obilježena i prva faza obnove Spomen-parka Vraca koji je 2005. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

Zvaničnici će položiti cvijeće i na spomen-obilježje “Vječna vatra” u Sarajevu.

Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu obilježava se danas u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju.

U prvim minutama poslije ponoći, 9. maja 1945. godine, u Berlinu, potpisana je bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke.

U ime Njemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa u nekoliko zemalja, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. Maja), još nekoliko dana pružali otpor.

U ratu, koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, dok je oko 35 miliona ranjeno.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni.

Državna komisija SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE