• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan Vojske Republike Srpske

Autor mondo.ba

Centralna manifestacija obilježavanja 12. maj - Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH biće održana danas u kasarni "Kozara" u Banjaluci.

 Dan Vojske Republike Srpske 2019 Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Svečanosti će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predstavnici javnog i kulturnog života, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, te brojne zvanice i gosti.

Obilježavanje 27 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 14 godina postojanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH počeće u 11.00 časova u Kapeli jasenovačkih novomučenika u kasarni "Kozara" služenjem parastosa poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata.

U 11.30 časova biće položeni vijenci u Centralnoj spomen-sobi Vojske Republike Srpske.

Za 12.00 časova predviđena je predaja raporta i postrojavanje jedinica na stadionu u kasarni "Kozara", potom izjave zvaničnika, te umjetnički program.

Narodna skupština Srpske Republike BiH 12. maja 1992. godine, radi zaštite srpskog naroda na prostorima BiH, donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je više od 210.000 boraca, a za odbranu Srpske živote su dala 23.184 borca.

Treći pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, u saradnji sa Odborom Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obilježava 12. maj.

Cvijanović: Odlučujuća uloga VRS u odbrani Srpske

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Vojska Republike Srpske, vođena časnim ciljevima i nesebičnom hrabrošću, braneći pravo na život i slobodu srpskog naroda, odigrala odlučujuću ulogu u odbrani Srpske.

Cvijanovićeva je, povodom 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske, uputila čestitku svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Predsjednik Srpske je istakla da je odluka o stvaranju Vojske Republike Srpske, koja je donesena 12. maja 1992. godine, bila istorijska i preduslov za odbranu i zaštitu srpskog naroda na njegovim vjekovnim ognjištima.

"Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske prilika je da se sa neizmjernom zahvalnošću i posebnim pijetetom sjećamo svih pripadnika vojske koju su dali svoje živote i dijelove tijela, da bi mi danas mogli da živimo u slobodnoj Republici Srpskoj", navodi se u čestitki.

Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će Treći pješadijski puk, sa ponosom i poštovanjem, nastaviti da baštini vrijednosti, tradiciju i kulturno-istorijsko naslijeđe Vojske Republike Srpske. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE