Una stagnira Sana Vrbas i Bosna opadaju

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Una stagnira, Sana, Vrbas i Bosna opadaju

Autori mondo.ba SRNA
Autori mondo.ba SRNA

Pažnja civilne zaštite i subjekata zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj usmjerena je na sliv Sane i Une, s obzirom na to da je nivo obje rijeke iznad kote vanredne odbrane od poplave.

Vodostaj Une kod Novog Grada stagnira, prema inforamaciji Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 9.00 časova, a nivo Sane kod Prijedora opada. 

"Možemo konstatovati da je došlo do blagog pada vodostaja rijeke Sane i on trenutno iznosi 485 centimetara. Što se tiče stambenih objekata, pod vodom su naselja Tukovi, Gomjenica, Raškovac, Brezičani i Bišćani. Imamo veliki broj poplavljenih objekata. U posljednje vrijeme nam se pojavljuje i problem sa podzemnim vodama", izjavio je šef odsjeka Civilne zaštite grada Prijedora Dušan Vranješ.

U fazi su, kako je kazao, prikupljanja podataka na terenu o tačnom broju poplavljenih objekata.

 "Ali vrlo je teško prići objektima i sagledati stanje jer u mnoge stambene zone se praktično ne može ući. Tokom noći sve službe su bile u funkciji zaštite i spašavanja, prije svega, na izgradnji i održavanju postojećih privremenih odbrambenih nasipa", dodao je Vranješ.

 U toku dana nastavljaju sa aktivnostima koje su neophodne od strane svih subjekata zaštite i spašavanja i da se prema potrebama građana poduzmu sve neophodne mjere pomoći i zaštite.

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici pao je za jedan centimetar i iznosi 463 centimetra, rekao je portparol ove opštine Aleksandar Pašić.

Pašić je naveo da su i dalje na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, te da su najugroženiji stambeni objekti u donjem dijelu Ulice Ranka Šipke, gdje je poplavljeno desetak kuća. 

Prema njegovim riječima, voda i dalje prodire u gornji dio ove ulice. 

"Pumpe koje su ispumpavale vodu iz kuća više nisu angažovane, jer ne postižu rezultate, s obzirom na to da je voda okružila objekte", rekao je Pašić. 


Iz Republičke uprava civilne zaštite saopšteno je da je situacija pod kontrolom i da nema vijesti o ugroženim ljudskim životima. 

Rijeka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplave, sa tendencijom rasta. 

Opada nivo Bosne, Vrbasa, Vrbanje, Usore, Spreče i Drine. 

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed je, prema nalogu Vlade Srpske, boravio je Prijedoru i sagledao hidrološku situaciju u tom gradu, sa akcentom na rijeku Sanu. 

U saopštenju se navodi da se dio specijalizovane jedinice sa pumpama velikog kapaciteta nalazi u Gradišci, a drugio dio u Banjaluci. 

Mašinski tim sa mehanizacijom upućen je u Novi Grad, a Republička uprava Civilne zaštite je, na zahtjev nadležnih iz Kostajnice, u tu opštinu otpremila pumpe za ispumpavanje vode. 

Posredstvom Područnog odjeljenja Civilne zaštite u Banjaluci, u Teslić će biti upućene tri cisterne vode. 

Vreće za pijesak su već dopremljene u Kostajnicu, Novi Grad i Kozarsku Dubicu. 

U opštini Šamac u poslednja 24 časa nije došlo do bitnijeg odstupanja kada je riječ o nivoima Save i Bosne, rekao je Srni predstavnik opštinske Civilne zaštite Boro Bogdanović.

Bogdanović je naveo da je rijeka Sava u stagnaciji, nivo raste jedan centimetar na sat i visina vodostaja trenutno iznosi 604 centimetra.

"Rijeka Bosna izlila se iz korita i popunila staro korito Starače i poplavila dio poljoprivrednog zemljišta u Pisarima, Zasavici i Donjoj Crkvini", rekao je Bogdanović.

On je poručio da stanovništvu na području opštine Šamac ne prijeti opasnost od poplava.

"Zbog informacija da su vode rijeke Bosne u Modriči i Doboju u opadanju, ne očekujemo neke bitnije promjene. U narednom periodu pratimo situaciju", rekao je Bogdanović i dodao da se građani za sve informacije mogu obratiti na telefon 054/611-637.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader