Viskovic poplave u Kostajnici i Novom Gradu 2019

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Višković: Niko ne može predvidjeti kataklizme

Autor SRNA
Autor SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Kozarskoj Dubici da je u područjima ugroženim poplavama u Srpskoj situacija danas povoljnija nego prethodnih dana.

Višković je novinarima u Kozarskoj Dubici rekao da je obišao ugrožena područja u Prijedoru, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Kostajnici, ističući da je brzom intervencijom svih nadležnih, od lokalne do republičke vlasti, na neki način podignut stepen budnosti građana.

"Mi smo već preko Civilne zaštite 8. maja uputili dopis svim načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica da upozorimo na meteorološke prilike koje su se, nažalost, pokazale tačnim", naveo je Višković.

On je dodao da je u protekla dva-tri dana zapadni dio Republike Srpske pogođen obilnim padavinama, a da su u mnogim lokalnim zajednicama štetu pričinile bujične vode.

Višković kaže da je u Kozarskoj Dubici prijetila opasnost od rječice Moštanice na kojoj je izvršena sanacija nasipa, odnosno gornjeg obodnog kanala na lokaciji Crnac.

"Ovdje smo intervenisali prije dolaska vode i privremeno sanirali taj nasip, a on je odigrao svoju ulogu i izdržao", rekao je Višković i najavio radove na daljem jačanju tog nasipa.

On je naglasio da će u narednom periodu biti izgrađen parapetni betonski zid u naselju Špilja u dužini od 500-600 metara, koji će Kozarsku Dubicu zaštititi sa svih strana.

Višković je naveo da niko ne može predvidjeti kataklizme i prirodne nepogode.

"Zato smo tu da na vrijeme alarmiramo naše građane i institucije, da učinimo sve da, prije svega, zaštitimo ljudske živote, a poslije toga i imovinu", rekao je Višković.

On je naglasio da će šteta na poljoprivrednom zemljištu ili pomoćnim objektima biti procijenjena u saradnji sa lokalnim zajednicama.

"Sigurno je da ćemo dio štete nadoknaditi. Moram da budem do kraja iskren, valjda ne očekuju građani da ćemo moći svu štetu nadoknaditi jer nema tog budžeta koji bi to mogao, ali ćemo sigurno pomoći lokalnim zajednicima da na neki način, kroz gorivo ili sjemenski materijal, obeštete ljude za štetu u poljoprivredi", rekao je Višković.

Stotine kuća stradalo ''zbog nečijih 30 metara''

On je dodao da će konkretne odluke biti donesene kada nakon što bude procijenjena šteta od poplava.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je premijer Srpske pokazao interesovanje i brigu za građane Republike Srpske, pa tako i stanovnike Kozarske Dubice.

"Upravo na njegovu urgenciju, dva dana prije nego što su počele kiše u Kozarsku Dubicu je stigla mehanizacija koja je izvršila sanaciju nasipa Moštanice, koja je ugrožavala naš grad", rekao je Reljić.

On je dodao da ga kao građanina i načelnika Kozarske Dubice raduje najava premijera Viškovića da će, u skladu sa mogućnostima budžeta Republike Srpske, nastojati da se od plavljenja zaštite domaćinstva i putna komunikacija u Špilji.

"Imali smo samo u tom mjestu prekid putne komunikacija i ako budu sanirane još ove dvije stvari, Kozarska Dubica u budućnosti može mirno spavati što se tiče poplava", naglasio je Reljić.

Premijer u Novom Gradu: Najteže prošlo

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Novom Gradu da očekuje da je prošlo najteže kada je riječ o poplavama koje su prethodnih dana zahvatile lokalne zajednice u Srpskoj.

Višković je rekao da su institucije bile na oprezu, poučene iskustvima iz 2014. godine, te da je Civilna zaštita još 8. maja poslala dopis svim načelnicima i gradonačelnicima sa preporukom da se prati situacija.

"Procjene Republičkog hidrometeorološkog zavoda su se obistinile i bilo je lokalnih zajednica gdje je za kratko vrijeme palo 170-200 litara kiše za nekoliko sati. Ogromnu štetu pričinile su bujice", naveo je Višković.

On kaže da je prioritet bila zaštita ljudskih života, a zatim materijalno- tehničkih dobara.

"Najveći problem biće poplavljeno poljoprivredno zemljište i usjevi, ali ima i poplavljenih objekata. Vlada će, nakon što lokalne zajednice procijene štetu, pomoći u sanaciji", rekao je Višković.

On je sa načelnikom opštine Miroslavom Drljačom obišao prepumpnu stanicu grad koja je osnov odbrane ove opštine.

"Upoznao sam se o načinu odbrane Novog Grada koji je specifičan jer je gradsko područje niže od nivoa rijeke, ali nije poplavljeno. Vlada će nastojati da projektima Svjetske banke ili na drugi način obnovi prepumpnu stanicu ili da se stanica stavi na veći nivo pogonske sigurnosti kako bi ova lokalna zajednica bila zaštićena", izjavio je Višković.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader