• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Stvaranje bolje ekonomske slike - prioritet svih nivoa vlasti

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da očekuje da novi Savjet ministara uspostavi bolju koordinaciju i da identifikuje sve tačke koje su važne da bi se rješavala migrantska kriza.

 Cvijanovićeva o ekonomiji, budžetu Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Ona je rekla da očekuje da Savjet ministara ima tijesnu saradnju sa svim institucijama koje su zadužene za migrantsku krizu, od granične službe, koja treba da bude ojačana i da svoj posao radi sa više alata i mogućnosti, do pitanja ekonomsko socijalnog i bezbjednosnog karaktera.

Odgovarajući na pitanje hoće li istrajavati na realizaciji zaključaka Narodne skupštine u vezi sa prenosima nadležnosti sa Republike Srpske na BiH, Cvijanovićeva je navela da to mora biti stalni cilj.

Možda će vas zanimati

"Ovo je velika šansa da mi poslažemo stvari onako kakve one treba da budu u BiH, ne znam da li će to svi iskoristiti i da li će svi biti partneri u tom poduhvatu, ali želim da vjerujem da će tako biti da uspostavimo normalne principe, a imamo mehanizam koordinacije i da počnemo konačno raditi kao odgovorni ljudi i ne gubeći vrijeme sanjajući neku Bosnu koja se ne može desiti", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da svi nivoi vlasti treba da vide koji su to prioriteti i na koji način se partnerski ponašati jedni prema drugima.

"Saglasnost postoji kada je riječ o stvaranju bolje ekonomske slike i to mora biti prioritet svih nivoa vlasti. Što budemo bolje sarađivali bolji će biti i rezultati", rekla je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Ona je ocijenila da SDA ne može primjenjivati svoju deklaraciju jer za to moraju imati institucionalnu podršku, a nikada je neće dobiti, kao ni od dva od tri konstitutivna naroda.

"Ta stvar ne postoji u praksi, iako je to, nažalost, njihovo opredjeljenje. To je isto rasipanje energije, snage i izborna priča koja im je trebala dati neke rezultate, ali njih nema u praksi", smatra Cvijanovićeva.

Ona je poručila da vlast treba da radi na pitanjima koja su strateški važna za građane.

"Imamo sjajnu priliku da to radimo uz smanjenje političke temperature i povećanje radne i kreativne temperature koja bi trebalo da nas dovede do cilja", smatra Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će vraćanje na ustavni koncept kakav treba da bude biti stalno opredjeljenje institucija Republike Srpske, zbog čega su i doneseni zaključci Narodne skupštine.

"U BiH postoji haotična situacija dijelom i zbog neprincipijelne uključenosti stranaca. Oni nam mogu biti dobri partneri, ako tako odluče", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da BiH ima sa EU dobro partnerstvo i istakla da se može poboljšati proces programiranja pomoći EU ukoliko BiH ima Savjet ministara koji hoće ozbiljno da se bavi tim poslom uz pomoć entiteskih vlada.

"Entitetske vlade imaju mnogo toga zajedničkog i moraju tijesno sarađivati, međusobno i sa Savjetom ministara da bi se riješili operativni i investicioni procesi", ocijenila je Cvijanovićeva.

Govoreći o odnosima u regionu, ona je rekla da nisu ništa bolji nego što su bili prije nekoliko godina.

"Voljela bih da imamo ljude koji će u svakoj zemlji moći normalno sarađivati sa ljudima iz svog okruženja", rekla je Cvijanovićeva.

Osvrćići se na proslavu 9. januara - Dana Republike, ona je ocijenila da se Srpska može ponositi svojom stabilnošću i ljubavlju prema njoj, željom da se očuva snagom institucija.

"Treba da se ponosimo svojim simbolima i treba da taj datum uvijek da obilježavamo i sa posebnim poštovanjem i emocijma. Program počinje 27. i 28. decembra prijemima, a 8. januara imamo niz aktivnosti, ali i 9. januara kada nas očekuje i Svečana akademija i Svečani defile, a 10. januara imamo dio manifestacije koji se dešava u Brčko distriktu i Istočnom Sarajevu", navela je Cvijanovićeva.

Ona je građanima Srpske poželjela puno sreće povodom predstojećih praznika.

"Ovo će biti godina u kojoj možemo mnogo toga zajedno uraditi, institucije ne mogu ništa uraditi same ukoliko nemaju poštovanje i vjeru građana", smatra Cvijanovićeva. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE